25 aprilie, 2023

Apicultorii români solicită sprijin financiar din partea Guvernului şi a Comisiei Europene, pentru a supraviețui concurenței neloiale a importurilor din state terțe, în special din China și Ucraina. Mierea figurează, de altfel, pe lista produselor alimentare pentru care statele membre din estul Europei cer interzicerea importurilor netaxate din Ucraina.

O mare parte a mierii importate nu respectă standardele de calitate din blocul comunitar, așa cum a constatat o investigație comandată de Comisia Europeană.

Reprezentanţii apicultorilor cer Guvernului să identifice soluţii pentru protejarea producţiei interne şi, în paralel, să majoreze sprijinul financiar pentru acest sector.

(Citește și: „Criza cerealelor ucrainiene – în fața unei soluții. România – prima destinație de export. Comisia se trezește după protestele statelor afectate„)

Mierea apare pe lista produselor pentru care cinci state cer sistarea importurilor din Ucraina


Miniștrii agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia cer vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și comisarului UE pentru comerț, Janusz Wojciechowski, extinderea listei cu produse pentru care se instituie restricții de import fără taxare.

Astfel, pe lângă cereale, lista mai conține:

  • Ulei de floarea soarelui
  • Făină
  • Miere
  • Zahăr
  • Fructe moi
  • Ouă
  • Toate tipurile de carne
  • Lapte și produse lactate

OLAF: 46% mierea importată în UE nu este autentică

46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare, potrivit unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE, care ridică această cifră la 74% în cazul importurilor din China și 93% din Turcia.

Studiul, publicat la sfrșitul lunii martie, se bazează pe analiza a 320 de probe și ridică suspiciuni semnificativ față de un raport anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau Directiva Mierii.


Țările analizate sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția.

Agenția consideră că „mierea falsificată” provine în principal din China și Turcia. Datele prezintă o imagine și mai dubioasă a mierii importate din Marea Britanie, cu o rată de suspiciune de 100%. În acest caz este vorba, probabil, menționează funcționarii europeni, de miere produsă „în alte țări și apoi amestecată în Marea Britanie, înainte de reexportarea ei în UE”.

Uleiul ucrainean se vinde en-gros inclusiv pe Olx

Uleiul de floarea-soarelui, este un alt produs importat masiv din Ucraina și a cărui piața a fost grav perturbată după eliminarea taxelor vamale.

Prețul uleiului de floarea-soarelui produs în Ucraina pornește de la 5,9 lei pe litru și se apropie de lei pe litru, în timp ce produsul fabricat în România este peste 10 lei.

Înainte de invazia Rusiei, aproximativ 35%-45% din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Europa provenea din Ucraina, conform datelor Comisiei Europene. După izbucnirea războiului, Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, prognoza o criză a uleiului ce urma să afecteze consumatorii. Prețurile au crescut, din cauza inflației și a speculei, însă importurile nu au fost întrerupte.

În perioada iulie-martie 2022/23, importurile din statele UE s-au diminuat cu aproape 11%țările din UE au redus importul de ulei de floarea soarelui la 1,3 milioane de tone, ceea ce este cu aproape 11% mai mic decât cifra din aceeași perioadă a sezonului precedent.

„În perioada specificată, Ucraina a livrat 1,16 milioane de tone de ulei de floarea soarelui pe piețele țărilor UE (-10% față de același indicator al sezonului precedent) și a furnizat circa 89% din importul total al acestui produs de către țări. a Uniunii Europene (față de 85% din sezonul precedent)”, conform Comisiei Europene.

Dincolo de cifrele oficiale, România a fost invadată de ulei ucrainean ce se tranzacționează, uneori, pe canale mai puțin obișnuite. De explu, prin platforma Olx, unde acest produs poate fi achiziționat, doar în cantități de cel puțin un TIR, la un preț de 7,20 lei, precum în cazul următor:

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: