15 ianuarie, 2014

Preşedintele Vladimir Putin demonstrează din nou că are mijloace să-i îmblânzească şi pe cei mai aprigi critici ai Rusiei- aceasta este concluzia agenţiei Bloomberg cu privire la vizita premierului maghiar Victor Orban la Moscova.

Pentru prim-ministrul Ungariei, care din postura de lider al opoziţiei denunţa, în 2007, transformarea ţării sale într-o „baracă veselă a Gazprom”, schimbarea de atitudine a fost determinată de o ofertă rusă de împrumut în valoare de 14 miliarde de dolari.

Victor Orban a fost marţi la Moscova pentru a discuta cu Rosatom Corp., corporaţia rusească de stat producătoare de energie nucleară, o înţelegere cu privire la dezvoltarea complexului nuclear de la Paks, singura centrală atomo-electrică din Ungaria.


Afacerea demonstrează abilitatea lui Putin de a-şi folosi resursele pentru a extinde influenţa Rusiei dincolo de graniţele fostei Uniuni Sovietice. În decembrie 2013, Putin a promis Ucrainei un “plan de salvare” de 15 miliarde de dolari şi o reducere a preţului la gazele furnizate, iar Belarus un credit de 2 miliarde de dolari.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Orban, a descris reporterilor de la Budapesta relaţiile ungaro- ruse într-un mod plastic: “Aceasta este o căsătorie de convenienţă, care funcţionează din ce în ce mai bine, de care ambele părţi se bucură din ce în ce mai mult.”

Orban îşi reconsideră poziţia şi faţă de South Stream

Această căsătorie se consumă după aproape 25 de ani de refuzuri din partea lui Victor Orban, care, încă dinainte de căderea Zidului Berlinului din 1989, având calitatea de lider anti-comunist al studenţilor maghiari, cerea retragerea trupelor sovietice din Ungaria.

Şi timp de două decenii a continuat să suspecteze Rusia, avertizând periodic asupra influenţelor pe care le exercită statul ce furnizează Ungariei 80% din volumul de gaze naturale.


Cele mai dure poziţii au fost adoptate în 2008, atunci când guvernul lui Ferenc Gyurcsany a aprobat proiectul South Stream, măsură pe care Victor Orban o descria la acel moment drept “lovitură de stat”. După şase ani în care a fost în deplin acord cu poziţia Uniunii Europene, care a ridicat numeroase obiecţii la adresa proiectului Gazprom, Victor Orban a anunţat marţi, după întâlnirile de la Moscova, că Ungaria susţine South Stream.

Un pas important pentru Rosaton Corp.

Victor Orban a încercat să risipească eventualele îngrijorări domestice anunţând că, în ciuda investiţiei ruseşti masive, Ungaria va păstra dreptul de proprietate asupra centralei nucleare de la Paks. Parlamentul, spune premierul Orban, va trebui să ratifice acest acord. Demersul legislativ nu ridică însă probleme din moment ce partidul de guvernământ deţine în legislativul de la Budapesta o majoritate de două treimi.

Schimbarea de optică maghiară creează o oportunitate pentru Rosaton, una dintre armele diplomaţiei economice promovate de Vladimir Putin, care mizează pe creşterea numărului de centrale nucleare, din Bangladesh până în Iran. Afacerea cu Ungaria va consolida Rosaton şi pe piaţa europeană, unde principala sa activitate constă în furnizarea de combustibil pentru reactoarele construite în Europa de Est cu ajutorul tehnologiilor sovietice.

Janos Martony: Când lucrurile se schimbă e obligatoriu să te mai şi răzgândeşti

Centrala de la Paks, construită cu tehnologie sovietică între 1069-1987, produce în prezent 40% din energia electrică consumată în Ungaria. Rosaton urmează să construiască două noi reactoare în complexul situate la 115 km sud de Budapesta.

Pentru a finanţa acest proiect evaluat la o sumă totală de 12 miliarde de euro (16 miliarde de dolari), “guvernul rus oferă un împrumut de 10 miliarde de euro (aproape 14 miliarde de dolari) pentru 30 de ani, la o dobândă sub nivelul pieţei”, a declarat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Orban.

“Ungaria va plăti numai două miliarde de euro. Este cea mai bună afacere încheiată de stat în ultimii 10 ani. Investiţia va genera 10.000 de locuri de muncă”, a precizat Janos Lazar referindu-se la termenii acordului.

Extinderea complexului nuclear de la Paks ar trebui să fie finalizată în maximum 10 ani, iar ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, consideră că demararea investiţiei va aduce o creştere economică de 1%.

“Foarte probabil, vom creşte inclusiv exporturile către Rusia. Din punct de vedere politic, sigur, faţă de anii trecuţi, remarcăm o uşoară schimbare de atitudine. Dar lucrurile sunt în mişcare. Şi când sesizezi că lucrurile se schimbă este obligatoriu să te mai şi răzgândeşti”, a descris situaţia ministrul de Externe Janos Martonyi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: