23 februarie, 2023

Este aproape un an de când Vladimir Putin a ordonat invadarea pe scară largă a Ucrainei. Pentru liderul de la Kremlin, „operațiunea specială” nu a decurs deloc conform planului – ceea ce ar fi trebuit să dureze câteva zile, cel mult câteva săptămâni, urmează să intre vineri în al doilea an.

Pe lângă faptul că a adus dezastru în Ucraina, invazia a provocat pierderi grele pentru armata rusă, care a fost împinsă înapoi din anumite zone invadate. Rusia admite oficial că a pierdut 6.000 de soldați în Ucraina, surse occidentale avansează cifra de 100.000 de soldați ruși căzuți în Ucraina.

Pierderile de echipamente ale Rusiei cresc

Mai simplu de estimat sunt pierderile materiale. Forțele ruse au pierdut mii de echipamente în Ucraina de la invazia din 24 februarie anul trecut, potrivit ultimelor cifre citate de BBC: peste 1.700 de tancuri și 2.000 de vehicule de luptă de infanterie distruse, avariate, abandonate sau capturate de forțele ucrainene.


Cifrele sunt furnizate de experți de la Oryx – site olandez de analiză militară – și includ doar pierderile pentru care există dovezi fotografice, astfel încât cifrele reale din unele categorii sunt probabil mai mari.

Pierderile ucrainene documentate, inclusiv 467 de tancuri și 490 de vehicule de luptă ale infanteriei, sunt mult mai mici.

Analiştii de la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) estimează că armata rusă a pierdut 38% din flota de tancuri deținută înainte de război.

Rusia controlează acum 17% din teritoriul Ucrainei

O nouă analiză The Guardian a datelor furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului arată că, după ce inițial a ocupat până la 132.000 km pătrați de pământ ucrainean, Rusia a pierdut de atunci o cincime din aceasta.


Acum controlează 103.000 de km pătrați de teren ucrainean, în întregime în sud și est. Aceasta reprezintă 17% din Ucraina – o țară de două ori mai mare decât Italia.

Analiza arată că Rusia controlează acum majoritatea terenurilor din fiecare dintre cele patru regiuni pe care a încercat să le anexeze ilegal anul trecut – Lugansk, Herson, Zaporojie și Donețk.

Cu toate acestea, de la anexarea din 30 septembrie, forțele ruse au pierdut pământ în toate aceste regiuni, cu excepția Zaporojie.

Acest lucru este clar mai ales în Herson, unde Rusia controla 93% din regiune în iunie, dar acum deține 73%.

Tendința s-a inversat ușor în Donețk în ultimele două luni. După ce a controlat 51,5% la jumătatea lunii decembrie, Rusia controlează acum 54% din regiune.

Cum s-a desfășurat războiul în ultimul an

Invazia Rusiei a început cu zeci de lovituri cu rachete asupra orașelor din toată Ucraina, inclusiv asupra capitalei Kiev, înainte de zorii zilei de 24 februarie 2022.

În câteva săptămâni, trupele ruse au controlat zone mari din Ucraina, înaintând în suburbiile Kiev și au controlat o mare parte din nord-estul țării, în jurul Sumy.

Forțele ruse au bombardat Harkov și au cucerit teritorii în est și sud până în Herson, înconjurând orașul-port Mariupol și distrugându-l aproape în întregime.

Până în octombrie, imaginea s-a schimbat dramatic. Nereușind să cucerească Kiev, Rusia s-a retras din nord, iar Ucraina a avut primul succes major, împingând Rusia înapoi de la Harkov și contraatacând în jurul Hersonului.

Rusia a început să bombardeze predominant infrastructuri și obiective civile.

La un an de la invazie, Ucraina deține controlul asupra Herson iar luptele se concentrează în est, cele mai grele fiind în jurul orașului Bahmut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: