19 decembrie, 2013

Crișu Anastasiu și-a dat demisia din funcția de Avocat al Poporului, din motive personale, a anunțat joi Crin Antonescu, președintele PNL, partid care l-a nominalizat pe acesta.

Anastasiu Crișu a fost votat pe 22 ianuarie 2013, de plenul reunit al Parlamentului, preluând mandatul eliberat în urma scandalului politic din vara lui 2012, când președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a implicat în rezolvarea conflictului izbucnit între Guvernul de coaliție al USL și președintele Traian Băsescu.

Pe 3 iulie 2012, Gheorghe Iancu, numit de PDL, a fost revocat din funcție pentru a fi numit Valer Dorneanu.


Printre cele 11 puncte pe care Jose Manuel Barroso i le-a fixat premierului Victor Ponta, figura și alegerea unui Avocat al Poporului care ”să se bucure de susținerea tuturor partidelor”.

După o perioadă de interimat a lui Valer Dorneanu, Parlamentul l-a ales pe Anastasiu Crișu, propus de PNL, care a fost puțin vizibil în spațiul public, până în urmă cu o lună.

După ce președintele Traian Băsescu i-a reproșat, în noiembrie, că nu se implică în cazul modificărilor la Codul insolvenței (Avocatul Poporului având această posibilitate), Anastasiu Crișu a sesizat Curtea Constituțională, care a și decis ulterior că ordonanța de urgență prin care s-au operat intervențiile era ilegală.

Obligat de CCR, Guvernul a trebuit să reformuleze textul actului, care în cele din urmă a fost trimis Parlamentului, spre dezbatere și aprobare, dar sub formă de lege.


În ultima săptămână, instituția Avocatul Poporului a avut alte două inițiative care veneau în contradicție cu măsurile Guvernului de coaliție care l-a sprijinit pentru a ocupa funcția.

”Probleme în domeniul dizabilității”

Vineri, 13 decembrie, Ionel Oprea, djunctul Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, a declarat pentru MEDIAFAX, că în domeniul dizabilităţii rămân probleme nerezolvate. Aceasta, în pofida faptului că Instituţia AP a întocmit două rapoarte privind disfuncţionalităţile din domeniu (generate de prevederi legale neclare sau lacunare şi de disfuncţionalităţi administrative), şi a făcut recomandări pentru remedierea lor.

„Din păcate, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice nu a ţinut cont de recomandările făcute de Avocatul Poporului”, a declarat Ionel Oprea.

Pungești

A doua zi, pe 14 decembrie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu incidentele de la Pungești dintre localnici și jandarmi, și s-a deplasat la fața locului pentru a lămuri dacă există abuzuri ale autorităților.

„În exercitarea atribuţiilor conferite de lege, reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului s-au deplasat în comuna Pungeşti, unde au discutat cu oficialităţile din cadrul primăriei. De asemenea, au fost iniţiate întâlniri cu reprezentanţii Jandarmeriei şi urmează să aibă loc discuţii cu participanţii la protest. Verificările sunt în curs de desfăşurare, iar concluziile vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice”, anunța sâmbătă un comunicat al instituţiei.

Autosesizarea venea în urma incidentelor de pe 7 decembrie, când aproape 400 de persoane au protestat faţă de intenţia companiei americane Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Motive personale

Președintele PNL, Crin Antonescu, a ținut să sublinieze, în momentul anunțării demisiei Avocatului Poporului, că liberalii n-au exercitat niciun fel de presiune asupra lui Anastasiu Crișu, iar demisia a fost depusă din motive personale.

„A dorit să mulţumească pentru încredere şi pentru faptul, între altele, că pe tot parcursul mandatului exercitat niciodată, dinspre partea mea sau dinspre partea partidului nostru, nu s-a exercitat niciun fel de influenţă, niciun fel de presiune… Motivele sunt de natură personală, aşa cum sunt consemnate oficial şi în cererea de demisie”, a explicat președintele PNL.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: