20 septembrie, 2022

Disfuncționalitățile programelor de Sănătate pot fi remediate cu soluțiile simple, spune managerul general Gilead Romania, Claudiu Cheleș: bugetarea multianuală care să asigure continuitatea accesului la tratamente, management prospectiv al resurselor bugetare și achiziții centralizate.

Propunerile formulate de Claudiu Cheleș sunt validate de 7 ani de experiențe proprii.

”Una dintre problemele cu care ne confrunăm în continuare este relevată din perspectiva continuității accesului la tratamente. În 7 ani, din 2015 până în prezent, au fost doar 4 ani de acces direct la medicația cu interferon free. Imaginați-vă ce ar fi însemnat o dublare a numărului de pacienți deja tratați în cazul unei maladii care, dacă nu este diagnosticată și tratată, poate să genereze probleme majore, și asupra pacienților, dar și asupra sistemului medical”, a explicat Claudiu Cheleș.


Declarația a fost făcută în cadrul conferinței cu tema „Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuţiei pacienţilor”, organizată marți la ASE de CursDeGuvernare.

Referitor la continuitate, dar și la aspecte care țin de testare, propunerea directă a fost cea de adoptare a unui buget multianual, adaptat contractelor cost/volum rezultate.

Licitațiile centralizate pot asigura stabilitatea tratamentelor

”O abordare sinergică cu alocările bugetare multianuale, respectiv sursele de finanțare adiționale, ar putea cu siguranță găsi resurse optime și ar eficientiza circuitele specifice”, argumentează managerul general Gilead Romania.

”Din ce am experimentat deja în alte arii terapeutice, ne putem referi la un management prospectiv al resurselor bugetare la nivel de centru, garantând o centralizare și o simplificare a procedurilor specifice, care nu sunt cunoscute sau adoptate la nivel de centre regionale sau teritoriale.


Răspunsul poate fi dat prin explorarea oportunităților aduse de o licitație centralizată, în domeniul HIV/SIDA de exemplu, care să confirme pe o perioadă sustenabilă de timp accesul la terapii noi, respectiv permițând elaborarea unor scheme terapeutice corespunzătoare nevoilor pacienților”, a mai afirmat Claudiu Cheleș.

Fondurile europene, sursă alternativă de finanțare

O sursă alternativă de finanțare prezentată de Claudiu Cheleș este cea a fondurilor europene: ”Programul LIVERO, care este un program pe o durată de 2 ani care își propune să testeze și să diagnosticheze un număr de 240.000 de pacienți. Suntem undeva la peste jumătate din această cifră, 65% dintre acești pacienți au fost deja screen-ați în 2 regiuni, în Est și Sud.”

Conferința integrală și intervenția lui Claudiu Cheleș pot fi urmărite în format video AICI-LINK.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: