5 mai, 2022

Vicepreşedintele ANRE (foto) a declarat joi că România se pretează foarte bine pentru proiecte hibrid de energie, care combină tehnologia eoliană, fotovoltaică şi stocarea, scrie Agerpres.

„Vedem că există un interes sporit pentru proiecte hibrid, cele care combină tehnologia eoliană, fotovoltaică şi chiar şi stocarea şi încercăm să identificăm dacă e nevoie, şi probabil că va fi nevoie, de o ajustare a legislaţiei secundare, mai ales în privinţa racordării, ca să încurajăm asemenea proiecte hibrid.

Erau discuţii şi chiar săptămâna acesta am fost la Parlament, pentru un proiect de lege prin care erau obligaţi viitorii investitori în regenerabile să aibă şi o anumită capacitate de stocare. Din discuţiile cu diverşi potenţiali investitori, eu, personal, am ajuns la concluzia că nu e nevoie neapărat de obligativitate în acest sens, dacă avem o legislaţie care încurajează sau simplifică stocarea de exemplu, sau proiectele hibrid.

Interes există şi investitorii solicită mai mult o legislaţie prietenoasă pentru asemenea proiecte. Sunt dispuşi, fără să aibă nicio obligaţie, să investească în asemenea proiecte de stocare sau proiecte hibrid, fotovoltaic şi eolian, care se completează foarte, foarte bine şi sunt deja anumite exemple din alte ţări şi care arată că, într-adevăr, funcţionează foarte bine.


România se pretează şi mai mult la asemenea proiecte, pentru că, din păcate, costurile cu echilibrarea din România sunt peste nivelul mediu din alte ţări europene”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

Ministerul Energiei utilizează Fondul de modernizare pentru finanţarea de noi capacităţi de producţie și a dezvoltării reţelelor de transport şi distribuţie ale energiei.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu diverşi investitori în domeniu, mai ales mari investitori în domeniul regenerabilelor, reiese faptul că e un ajutor mult mai consistent pentru viitori potenţiali investitori în regenerabile să investeşti în reţele, să se facă nişte întăriri şi nişte dezvoltări de reţele şi acestea să fie pregătite pentru a racorda aceste noi capacităţi, decât un grant acordat direct unui investitor”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: