20 martie, 2022

Poziţia Chinei în problema Ucrainei este „obiectivă şi corectă”, a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi, adăugând că timpul va dovedi că se află de partea justă a istoriei. Anterior adjunctul său, Le Yucheng, spusese că sancțiunile impuse Rusiei sunt tot mai „scandaloase”, potrivit Reuters.

„China nu va accepta niciodată nici o constrângere externă sau presiune şi respinge oricare acuzaţii nefondate şi suspiciuni la adresa sa”, a mai spus Wang Yi sâmbătă, potrivit unui comunicat difuzat duminică.

Declarația lui Wang Yi vine după ce preşedintele american Joe Biden l-a prevenit vineri pe omologul său chinez Xi Jinping asupra „consecinţelor” în cazul în care Beijingul ar oferi sprijin material pentru invazia Rusiei în Ucraina.


Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând, şi a făcut apel la statele NATO să aibă un dialog cu Moscova. Președintele chinez nu a criticat invazia rusă.

Wang Yi: China – o forță pentru menținerea păcii în lume

Ministerul de Externe Wang Yi a spus că cel mai important mesaj transmis de Xi a fost că China este dintotdeauna o forță pentru menținere a păcii în lume.

(Citiți și:”Europa în cleștele dintre Rusia și China”: Au apărut CRONICILE Nr. 87. Titlurile și autorii”)

„Întotdeauna am susținut menținerea păcii și ne-am opus războiului”, a spus Wang Yi, repetând că țara sa va judeca independent.

Șeful diplomației chineze spune că „poziția Chinei este obiectivă și corectă și este în concordanță cu dorințele majorității țărilor. Timpul va dovedi că pretențiile Chinei sunt de partea dreaptă a istoriei”.


Tot sâmbătă, viceministrul de externe Le Yucheng declarase că sancțiunile impuse de către națiunile occidentale Rusiei în privința Ucrainei sunt din ce în ce mai „revoltătoare”.

Soluția chineză

Wang Yi (foto) a spus că, în recenta discuţie Xi-Biden, China a propus o soluţie la criza ucrainiană care include două aspecte principale, potivit agenției Xinhua.

Prioritatea este ca toate părţile să insiste pe calea dialogului şi negocierilor, să înceteze cât mai curând ostilităţile, să evite victimele civile şi să prevină o criză umanitară.

China consideră că o soluţie durabilă rezidă în respingerea mentalităţii războiului rece, în reţinerea de la confruntarea între blocuri globale şi în construirea unei arhitecturi regionale de securitate echilibrate şi sustenabile pentru realizarea păcii pe termen lung în Europa, potivit declarației lui Wang Yi.

(Citiți și:Cristian Grosu / Pactul Ribbentrop-Molotov economic și reformarea sub bombe a UE”)

Statele Unite și aliații săi europeni și asiatici au impus Rusiei sancțiuni drastice în urma invaziei în Ucraina, declanșată în 24 februarie a vecinului său. Occidentul o consideră un război de agresiune a președintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză de crime de război.

Vladimir Putin spune că a lansat o „operațiune specială” pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei.

Poziția Beijingului se limitează la recunoașterea suveranității Ucrainei, dar și a unor așa numite preocupări legitime de securitate care ar trebui abordate, rezumă Reuters.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: