16 martie, 2022

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (foto), a declarat miercuri că ideea ca Ucraina să devină un stat neutru, cu un statut militar comparabil cu al Austriei sau al Suediei, este discutată la negocierile cu Kiev.

„Aceasta este o variantă care se discută acum și care poate fi considerată un compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Guardian.

Negociatorul-șef al Rusiei în discuțiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, a spus că modelele austriac și suedez ar însemna că Ucraina își va putea păstra armata, dar nu va avea voie să găzduiască baze sau trupe străine.


Mai mult, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak anunță că și modelul de garanții de securitate pentru Ucraina este „pe masa negocierilor”.

Declarațiile constituie un semnal clar că apar speranțe de a pune capăt celui mai mare război din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Negocierile sunt însă dificile – și probabil vor fi de durată – din cauză că Rusia mai vrea ca Ucraina să cedeze suveranitatea asupra Peninsulei Crimeea și a regiunilor Donețk și Lugansk.

În plus, negocierile se derulează în condițiile în care bombardamentele rusești asupra Ucrainei nu se opresc nicio clipă.

Primul semnal că lucrurile se mișcă


La începutul zilei de miercuri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat pentru site-ul de știri rusesc RBC că unele părți ale unui posibil acord de pace cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite după ce Kievul ar fi fost de acord să discute despre neutralitate.

„Statutul neutru este acum discutat serios, împreună cu garanțiile de securitate”, a spus Lavrov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut marți că Ucraina nu va deveni membru NATO, ceea ce va fi văzut ca o concesie semnificativă față de Rusia.

Președintele Zelenski a mai spus că începe să vadă posibilități de compromis în discuțiile cu Moscova, deoarece pozițiile delegației ruse încep să sune mai „realist”.

Semnale ale unui posibil avans în negocierile ucraineano-ruse au apărut luni, când negociatorii au anunțat o ”pauză tehnică” pentru ”clarificarea unor termeni și definiții”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: