UPDATE:
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că ordinul liderului rus de a pune în alertă forțele de descurajare este o încercare de a crește presiunea asupra delegației ucrainene la discuțiile programate pentru luni.
„După cum observați, acest ordin al președintelui Putin a venit la scurt timp după ce a fost făcut anunțul despre cele două delegații gata să se întâlnească. Și vedem acest anunț, acest ordin, ca o încercare de a ridica mize și de a pune presiune suplimentară asupra delegației ucrainene”, Kuleba a spus un briefing la Kiev.
„Dar nu vom ceda acestei presiuni”, a mai spus Kuleba, care a adăugat că oficialii ucraineni sunt dispuși să „asculte ce are de spus Rusia”.
UPDATE:
Vladimir Putin „fabrică ameninţări care nu există”, a acuzat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, la scurt timp după ce Moscova a anunţat că-şi pune în alertă „forţele de descurajare”.
„Este vorba despre o schemă repetată pe care am observat-o din partea preşedintelui Putin în timpul acestui conflict, şi anume fabricarea unor ameninţări care nu există, cu scopul de a justifica continuarea unei agresiuni. Rusia nu a fost ameninţată în niciun moment de NATO sau de Ucraina (…) Avem capacitatea să ne apărăm, dar trebuie să şi atragem atenţia asupra a ceea ce vedem aici, din partea preşedintelui Putin”, a declarat Psaki.
UPDATE:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, critică dur “retorica periculoasă” și „comportamentul iresponsabil” al președintelui Vladimir Putin, care a cerut plasarea în stare de alertă a „forţei de decurajare” a armatei ruse.
„Aceasta este o retorică periculoasă. Acesta este un comportament iresponsabil. Şi, desigur, când combini această retorică cu ceea ce face (Rusia) pe teren în Ucraina – poartă un război împotriva unei naţiuni independente, suverane, declanşează o invazie masivă asupra Ucrainei – situaţia devine şi mai gravă”, a declarat șeful NATO la CNN.
****
Știrea inițială:
Vladimir Putin i-a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, plasarea în stare de alertă a „forţei de decurajare” a armatei ruse, ceea ce cuprinde și componenta nucleară, după ceea ce el a calificat drept „declarații agresive din partea țărilor NATO”.
Liderul de la Kremlin are în aceste momente o întâlnire televizată cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful marelui stat major, Valeri Gherasimov.
„Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, a spus Vladimir Putin, citat de Reuters.
(Citiți și: ”Moscova: Tir nou de testare a rachetei hipersonice Zircon”)
Forţele de descurajare ruse sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, „inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare”, potrivit Ministerului rus al Apărării, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres.
Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, acestea cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit.
Prin gestul său, președintele Vladimir Putin aduce situația în punctul de maxim pericol prin care omenirea a mai trecut la criza rachetelor nucleare din Cuba (AICI-LINK).
ONU transmite că gestul Rusiei reprezintă ”o escaladare de neacceptat”.
Cum explică liderul de la Kremlin acțiunea:
Vladimir Putin a explicat la ședința de duminică după-amiază că Occidentul face paşi neprietenoşi faţă de Rusia din punct de vedere economic..
„Mă refer la sancţiunile nelegitime bine cunoscute tuturor”, a spus el, referindu-se la valul de sancţiuni occidentale impuse Rusiei după invazia în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte drept „operaţiune militară specială” de „demilitarizare şi denazificare” a ţării vecine.