Ministerul Agriculturii propune modificarea a două hotărâri de guvern care să abroge criteriul de eligibilitate privind restanțele fiscale, să elimine certificatului de atestare fiscal și a cazierului fiscal din documentația pentru accesarea schemelor de minimis pentru programul „Tomata”.
Trotodată, urmează și prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru legumele în spaţii protejate până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv.
Ministerul Agriculturii (MADR) a elaborat un proiect pentru a fi modificate Hotărârea Guvernului nr.148/2022, precum şi Hotărârea Guvernului nr. 147/2022, pentru:
- „abrogarea criteriului de eligibilitate referitor la obligaţiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, pentru ambele scheme de ajutor de minimis;
- eliminarea certificatului de atestare fiscală şi a cazierului fiscal din cadrul documentaţiei ataşate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis”, pune un comunicat al MADR, emis marţi.
„Pentru a simplifica procedura de accesare a schemelor, am decis să eliminăm obligativitatea depunerii certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal, procedură care s-ar fi resimțit și la nivelul personalului instituțiilor emitente ale acestor documente”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.
Bazele de date oficiale provoacă întârzieri
MADR a constatat că „majoritatea solicitanților ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităților”.
Mai mult, „în foarte multe cazuri, informațiile înregistrate în bazele de date ale ANAF, APIA și ale UAT-urilor nu erau corelate, ceea ce generează întârzieri în procesul de depunere a cererilor de înscriere în program”.
Este al cincilea an în care funcționează Programul „Tomata”, dar impactul primilor 4 ani de funcționare „a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut”, spunea în iulie anul trecut ministrul de atunci al Agriculturii, Adrian Oros.