13 februarie, 2022

Ucraina a declanșat Mecanismul de reducere a riscurilor, prevăzut în Documentului de la Viena, și cere Rusiei să explice, în 48 de ore, activitățile militare pe care le desfășoară în apropierea graniței.

„Am declanșat oficial mecanismul de reducere a riscurilor, în acord cu capitolul 3 al Documentului de la Viena, și cerem Rusiei să ofere explicații detaliate despre activitățile militare în zonele adiacente teritoriului Ucrainei și în Crimeea temporar ocupată”, a anunțat ministrul de Externe Dmitro Kuleba vineri pe Twitter.

Potrivit Documentului de la Viena, scrie agenția Tass, Rusia trebuie să ofere explicații detaliate privind obiectivele, localizarea precisă și datele activităților sale militare, precum și numărul și tipul trupelor implicate, dar și a echipamentelor de care dispun, a mai precizat Dmitro Kuleba.


„Rusia are 48 de ore pentru a răspunde”, a anunțat oficialul ucrainean, în caz contrar, va fi solicitată o întrunire extraordinară, în care Moscova să ofere explicațiile cerute.

Dacă nu va primi un răspuns în 48 de ore, sau dacă acest răspuns va fi insuficient sau irelevant, Ucraina se va adresa statelor participante la Documentul de la Viena, pentru a convoca o ședință extraordinară în care Moscova să ofere explicații detaliate, a mai menționat ministrul Kuleba.

Documentul de la Viena, al negocierilor pentru măsuri de întărire a încrederii şi securităţii, semnat în 1990, inclusiv de către România prevede, printre altele:

  • Statele participante vor avea, în conformitate cu prevederile care urmează, consultări şi vor coopera între ele asupra oricărei activităţi neobişnuite şi neplanificate, semnificative din punct de vedere militar, a forţelor lor militare, în afara locurilor lor normale de amplasare în timp de pace, în zona de aplicare a măsurilor de încredere şi de securitate în legătură cu care un stat participant îşi exprimă preocuparea sa de securitate.
  • Statul participant care are preocupări în legătură cu o astfel de activitate poate transmite o cerere pentru o explicaţie către un alt stat participant, unde se desfăşoară activitatea.
  • Cererea va menţiona cauza sau cauzele îngrijorării şi, în măsura posibilului, tipul şi locul sau aria activităţii.
  • Răspunsul va fi transmis în nu mai mult de 48 de ore.

Un atac rus ar putea începe în orice zi, cu un atac aerian, iar o incursiune rapidă în Kiev ar fi foarte posibilă, a declarat vineri Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA.


”Nu va exista nicio oportunitate de a pleca și nicio perspectivă de evacuare militară a SUA în cazul unei invazii în grabă”, a atras atenția Jake Sullivan. Un atac, a mai spus el, va „începe probabil” cu bombardamente aeriene și lovituri cu rachete și „nimeni nu va putea conta pe plecări feroviare, aeriene sau rutiere”, a mai spus oficialul american, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: