Comisia Europeană alocă 60 de milioane de euro Republicii Moldova, sprijin financiar pentru a gestiona actuala criză energetică, a anunţat şefa executivului european, Ursula von der Leyen, după întâlnirea de la Bruxelles cu șefa guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţă.
Natalia Gavriliță participă joi, la reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova.
„În acest context, Comisia Europeană pune la dispoziţie 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a o ajuta să gestioneze actuala criza energetică”, a scris Ursula von der Leyen într-o postare pe Twitter.
În Moldova a fost declarată starea de urgență energetică, după ce Gazprom a amplificat criza scumpirilor la negocierile cu Republica Moldova pentru un nou contract de furnizare de gaze naturale.
Republica Moldova și-a îndreptat cererea spre România, unde furnizorii cer prețul pieței, dar a reușit să obțină livrări de urgență din partea Poloniei și a Țărilor de Jos.
Rusia a condiționat negocierile privind livrările de gaze de stoparea procesului de apropiere de UE a Republicii Moldova.
Ursula von der Leyen o asigură pe Maia Sandu de sprijinul UE
Anunţul privind grantul a venit după ce şefa Comisiei Europene a asigurat-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în depăşirea problemei legate de aprovizionarea cu gaze, cu prilejul unei convorbiri telefonice de marţi.
„Ajutorul oficial oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al Republicii Moldova este Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, pentru Europa Liberă.
În al doilea rând, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Guvernul de la Chișinău au o credibilitate internațională mai mare decât orice alte guverne și președinți care au condus Republica Moldova în ultimii 30 de ani și, de aceea, pot obține avantaje concrete pentru cetățeni de la partenerii internaționali”, a adăugat oficalul citat.
Solicitările Republicii Moldova de a primi gaze și din altă parte decât din Rusia au survenit după ce gigantul rus Gazprom şi-a redus livrările de gaze.
Vladimir Putin neagă în continuare că Rusia folosește de rezervele sale de gaz ca armă politică împotriva țărilor din vecinătate. Liberalizarea pieței de gaz ar afecta negativ Gazprom și Moldovagaz, filiala sa din Republica Moldova care deține rețeaua de distribuție din această țară.
Aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova a scăzut cu aproximativ o treime, în timp ce preţurile au Gazprom au crescut de la 550 de dolari la mia de metri cubi luna trecută, la 790 de dolari luna aceasta, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită anul trecut, potrivit unor date citate de Agerpres.