Prețurile gazelor în Europa a continuat să crească luni, după ce Gazprom nu a dat niciun semn, la o licitație lunară, că va crește oferta de export. Președintele Vladimir Putin dădea duminică asigurări că Rusiei va crește fluxul de gaze către Europa, pe fondul acuzațiilor că Moscova reduce în mod deliberat aprovizionarea.
Gigantul rus Gazprom a rezervat aproximativ o treime din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferite prin conducta Yamal-Europa prin Polonia în noiembrie și nu a rezervat niciun volum prin Ucraina. Acestea sunt rezultatele licitației de luni (18 octombrie), citate de Euractiv. Datele mai arată că exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut în prima jumătate a lunii octombrie față de aceeași perioadă din septembrie.
În acest context, Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe, Josep Borell, a spus luni că recenta creștere a prețurilor are „rădăcini geopolitice profunde”. Liderii UE vor discuta despre prețurile energiei la summitul organizat această săptămână, joi și vineri.
Ucraina, scoasă în afara jocului în noiembrie
Rezultatele licitațiilor lunare pentru livrarea gazelor sunt urmărite cu atenție în Europa, care așteaptă cu nerăbdare cantități mai mari de gaz, în special din Rusia. Cantitățile mai mari ar conduce la o scădere a prețurilor. Potrivit platformei de licitație, Gazprom a rezervat aproximativ 32 de milioane de metri cubi pe zi în noiembrie, sau 35% din capacitatea suplimentară totală, oferită de operatorul polonez Gas System pentru conducta Yamal-Europa.
În contextul creșterii prețurilor la gaz și a solicitărilor adresate Rusiei de a furniza mai mult gaz UE, președintele Vladimir Putin a părut recent că exclude Ucraina ca țară de tranzit pentru astfel de aprovizionări suplimentare.
De altfel, operatorul de conducte ucrainean a afirmat vineri că Rusia trimite mai puțin gaz către Europa prin Ucraina decât se specifică în actualul contract de tranzit. Analiștii au spus că Gazprom nu a rezervat volume mai mari în speranța că va determina astfel autoritățile germane de reglementare să aprobe intrarea în funcțiune a conductei Nord Stream 2.