18 octombrie, 2021

România a rămas singura țară din regiune cu deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primele 8 luni din 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+25%), cronicizarea minusului în schimburile externe a dus la un rezultat de -15,1 miliarde de euro.

Astfel, țara noastră a consemnat o amplificare cu 3,4 miliarde euro sau aproape 30% a rezultatului negativ față de aceeași perioadă din primul an al pandemiei.
Pentru referință, menționăm că Cehia și Slovacia și-au îmbunătățit performanțele din comerțul exterior (a se citi excedentele, mult mai mare în primul caz), în timp ce evoluțile au fost ceva mai slabe pentru Bulgaria, Croația, Ungaria și Polonia.

Doar că Ungaria și Polonia nu au făcut altceva decât să-și mai reducă din plusurile înregistrate sistematic în ultimii ani iar Croația și Bulgaria, aflate în antecamera trecerii la euro (și mai atente la echilibrele macro pentru a putea bifa criteriile necesare) au avut balanțe mai echilibrate decât noi.


Fapt notabil, Slovacia și Croația au reușit să obțină „scoruri” favorabile între ratele de creștere pe piața unică la exporturi față de importuri, Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria au „pierdut” la limită, în timp ce deficitul nostru s-a amplificat chiar dacă raportul de 24% – 24% pare echilibrat, pentru că vine după ani de zile în care ne-am obișnuit să funcționăm cu deficit comercial major.

De remarcat și creșterea semnificativă a importurilor pe segmentul extra-UE pe toată regiunea din care facem parte, cu excepția surprinzătoare a Cehiei și Ungariei (care ar merita și o privire mai atentă), urmare îndeosebi a majorării prețurilor la resursele energetice. Din păcate, și aici a contat efectul de bază, deși nu am avut un ritm de creștere al exporturilor mult sub cel al importurilor.

Germania și Zona Euro și-au majorat excedentele

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania (+19,6 miliarde euro !) și Italia (+2,2 miliarde euro) și-au majorat excedentele comerciale, situate și în perioada de scădere economică foarte clar în zona pozitivă. În schimb, Franța și-a înrăutățit cu 8 miliarde de euro deficitul comercial cronic.

Pe ansamblul Uniunii excedentul comercial s-a diminuat de la 110,6 miliarde euro pe primele 8 luni din 2020 până la 93,4 miliarde euro în primele 8 luni din 2021. Iar asta după ce în luna august rezultatele au fost mai slabe (-5 miliarde euro față de +10,8 miliarde euro în urmă cu 12 luni).


Totuși, Eurozona a avut o performanță de ansamblu marginal mai bună de la începtul anului curent (de la +126,9 miliarde euro în perioada ianuarie – august 2020 la +126,8 miliarde euro în perioada ianuarie – august 2021).

Una peste alta, România are o poziție aparte în context regional și pe contrasens cu trendul majorității statelor membre UE. Dezechilibrul în creștere semnificativă din comerțul exterior are implicații majore și pe majorarea deficitului de cont curent, expandat deja cu 55% pe primele opt luni din 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent.

De aceea, nu trebuie să ne mire creșterea dobânzilor la împrumuturile externe, presiunea pe cursul de schimb și amenințarea permanentă cu reducerea ratingului investițional aflat oricum la limita de recomandare pentru investiții, menținut cu multă bunăvoință doar pentru că figurăm (deocamdată) drept lider european al estimărilor de creștere economică pentru anul în curs.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: