România va exporta gaze naturale, prin Ungaria, aproape la capacitate maximă din aprilie până în septembrie, dar nu din cauza competitivității ci a reglementărilor, potrivit unei analize a datelor de piață a Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Rezervările pentru tranzitul de gaze naturale dintre România și Ungaria de la Csanádpalota au acoperit aproape în întregime capacitatea punctului de transfer, în urma licitațiilor pentru trimestrele al II-lea și al III-lea, încheiate pe 4 februarie 2021.
Exportul României de gaze naturale din această perioadă este rezultatul reglementărilor care au impus, pe de o parte, un mecanism de stabilire a prețului de pornire a licitațiilor, care „a generat în mod artificial diferențe semnificative de preț între piețe limitrofe” și, pe de altă parte, obligația producătorilor de a oferi 40% din volume la licitațiile pe piețele centralizate (Gas Release Program), potrivit AEI.
„În această perioadă există diferențe considerabile, de aproximativ 10 – 15 lei / MWh între prețurile practicate la nivel internațional – raportarea la bursa CEGH Viena – și cele de pe plan local”, spune analiza AEI.
Export la capacitate maximă pe relația Ungaria
Potrivit licitației, pentru trimestrul aprilie-iunie a fost rezervată o capacitate de 2.050 MWh/h din capacitatea oferită de 2.090 MWh/h, la un preț standard + premium 131% (total 1,06 euro/MWh).
Pentru trimestrul iulie – septembrie 2021 din capacitatea oferită de 2.094 MWh/h, s-a rezervat o capacitate de 2.090 MWh/h, la un preț standard + premium 101% (total cca 0,96 EUR/MWh), potrivit sursei citate.
„Furnizorii au înțeles că intervenția în piața de gaze prin Gas Release Program va duce la prețuri mai mici, la gazele produse în Romania decât în zona central Europeană și ei pot face profit chiar dacă vor achita de 2, 3 ori mai multe (gaze) pe rezervarea de capacitate în punctul de export”, spune analiza AEI.
Ca urmare, producătorii locali sunt în dezavantaj, iar furnizorii vor cumpăra de la aceștia și vor exporta. „Vor fi afectate investițiile în zona de producție gaze cu repercusiuni asupra scăderii producției de gaze și creșterea dependenței de importuri a României”, conchide analiza AEI.
Gas Release Program a fost promovat de reglementatori cu intenția de a limita o eventuală creștere a prețurilor pentru populație în urma liberalizării complete a pieșei de la 1 iulie 2020.