17 noiembrie, 2020

Operatorul magistralelor naționale de gaze naturale, Transgaz (TGN), și-a construit planul de dezvoltare pe următorii 10 ani contând pe extracția și intrarea în sistemul de transport a 8,17 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din Marea Neagră, începând din anul 2023.

Astfel că, în termeni de cantitate de energie, producția de gaze naturale a României ar urma să se dubleze cu volumele venite din Marea Neagră în 2025, anul pe care Transgaz îl consideră unul de vârf al extracției offshore, potrivit Planului de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport de Gaze Naturale 2020 – 2029.


În 2025, cantitatea de energie a gazelor naturale scoase din Marea Neagră ar trebui să aibă o valoare de circa 72.570 GWh, adică jumătate din totalul producției, de 148.650 GWh. Producția offshore din acel an este estimată la  64.970 GWh din perimetrul Neptun Deep, plus 7.604 GWh din perimetrul XV Midia, potrivit prognozelor producătorilor, invocate de Transgaz în documentul citat.

Planurile Transgaz sunt mai optimiste decât estimarea secretarului de stat Dan Dragoș Drăgan, care se așteaptă ca exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep abia să înceapă în anul 2025.

(Citiți și: „Gazele din Marea Neagră: Exploatarea în perimetrul Neptun Deep ar putea începe până în 2025 – estimare Ministerul Economiei”)

Transgaz a folosit prognozele concesionarilor perimetrelor offshore de gaze, în care producția zăcământului Neptun Deep a fost alocată integral în prognoza Exxon Mobil, care este, cel puțin formal, partenerul OMV Petrom (SNP) la exploatarea resurselor respective.

Constucția gazoductelor pentru Marea Neagră întârzie


Black Sea Oil and Gas (BSOG) ar putea termina în acest an conducta de transport până la țărm din perimetrul XV Midia. Este singurul concesionar care a investit în exploatare.

Mai trebuie construite și conductele care să preia gazele în sistemul național de transport, iar blocarea proiectului Neptun Deep (din cauza legii offshore considerată descurajatoare pentru investiții) face nesigură începerea producției în acest perimetru din 2024, așa cum încă susține documentul Transgaz.

De altfel, Transgaz nici nu a luat încă decizia finală de investiție pentru dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport, în scopul preluării gazelor naturale de la ţărmul Mării Negre. Decizia era programată în 2020 (vezi harta de mai sus).

Această conductă ar duce gazele de la Tuzla la Podișor, punctul de intrare în BRUA, după o investiție de 371,6 milioane de euro, care are încă termenul de finalizare 2022.

Anul viitor ar urma să se finalizeze construcția segmentului care să intre în sistem prin conducta Isaccea Negru-Vodă firul 1.

Aceste conducte ar urma să preia și gazele extrase de BSOG din perimetrul XV Midia.

Dacă zăcământul (mai mic) XV Midia ar urma, încă de anul viitor, să trimită în sistem măcar o parte din cei 10.662 GWh pe care contează Transgaz, producția din Neptun Deep depinde și de succesul planului ca statul român prin Romgaz (SNG) să preia, împreună cu OMV Petrom (SNP), participația pe care Exxon Mobil este pe cale să o vândă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: