Toate unitățile și compartimentele de primiri urgențe sunt obligate, începând de luni, să preia toți pacienții aduși de ambulanțe, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor.
În plus, ambulanțele sunt obligate să-i transporte pe pacienții non-covid la cel mai apropiat spital, indiferent de locurile disponibile anunțate de acestea, conform unui ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
Noile reguli au fost necesare după ce solicitările la serviciul Ambulanță a crescut ”exploziv”, din cauza înmulțirii cazurilor de Covid-19, astfel încât să fie asigurate în continuare serviciile de urgenţă pentru cazurile non-Covid, persoane cu infarct, accidente vasculare cerebrale, afecţiuni respiratorii, digestive, adică urgențele de cod roşu și de cod galben.
Prevederile Ordinului:
- Art 1 (1) Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin.
- 2. Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă
- 3. Personalul structurilor de urgență menționate la art 1 alin (1) are obligația să preia pacientul în cel mai scurt timp posibil, să-i asigure asistența medicală de urgență, inclusiv investigațiile necesare și consulturile de specialitate, eliberând echipajul respectiv în cel mult o oră de la sosirea în UPU sau CPU.
- Art 2. Personalul din dispeceratele integrate sau colocate aparținând serviciilor de ambulanță publice și SMURD are obligația ca, în cazul urgențelor non-COVID, să direcționeze echipajele către cel mai apropiat spital competent, indiferent de situația locurilor disponibile.
- Art 3. Prezentul ordin se transmite Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției în vederea diseminării către toate serviciciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București -Ilfov, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și toate Inspectoratele pentru Situații de Urgență.
Bulgaria va apela la companiile de taxi pentru a transporta bolnavii Covid
Guvernul bulgar a decis să apeleze la forțele de poliție și la companiile de taxi pentru a transporta la spitale bolnavii de Covid-19, în condițiile în care ambulanțele nu mai sunt suficiente pentru a face față virulenței celui de-al doilea val al pandemiei.
Zece microbuze ale poliției, dintre care șase dotate cu echipe paramedicale, vor ajuta cele 25 de ambulanțe publice care operează în Sofia, a anunțat luni ministrul Sănătății, Kostadin Angheelov, într-o conferință de presă.
Alte 17 noi ambulanțe vor intra în dotare până la finalul săptămânii, a adăugat ministrul, care negociază de asemenea cu o companie de taxi pentru a transporta bolnavii.
Bulgaria, care a gestionat bine în primăvară primul val al pandemiei, este depășită de numărul de noi cazuri, în creștere cu 80% în șapte zile, cu un total de 54.000 de cazuri, care este probabil subestimat, în condițiile în care țara testează puțin.
Spitalele bulgare, unde numeroși angajați au fost contaminați, au apelat deja la sprijinul studenților în medicină.
În fața criticilor, ministrul Sănătății a cerut de asemenea cooperarea spitalelor private, adeseori reticente să interneze persoane contaminate cu noul coronavirus.
„Spitalele private care nu aplică decretul ministerial care le obligă să aloce 10% din paturile de spital bolnavilor Covid-19 nu vor mai fi finanțate de casa de asigurări medicale”, a avertizat astfel ministrul Sănătății, citat de Agerpres.
Aproape 1.300 de decese au fost înregistrate de la începutul pandemiei în această țară cu 7 milioane de locuitori.