Premierul Ludovic Orban a făcut luni, în ziua în care președintele Iohannis a anunțat că starea de urgență nu se prelungește după 15 mai, un bilanț al acțiunilor întreprinse de guvern în ultimele 50 de zile.
Premierul a asigurat că nu și-a dorit să fie pus în postura de a introduce limitări ale drepturilor omului în toată această perioadă, dar le-a aprobat ”numai pentru a păzi sănătatea românilor”. Folosind date comparative, premierul a afirmat ”măsurile noastre au produs efecte”.
Principalele mesaje transmise de premier:
- România nu a fost pregătită pentru acest pericol: nu am avut stocuri strategice de echipamente și de medicamente, spitalele, DSP-urile nu au fost pregătite.
- Noi am avut o abordare preventivă, am luat măsuri înaintea altor țări, încă de la izbucnirea epidemiei în China. Am luat măsuri, cum ar fi carantina și izolarea la domiciliu, care au suscitat critici la momentul respective, dar toate aceste măsuri au condus la un rezultat eficient în această bătălie cu epidemia.
- Primul caz de român diagnosticat pozitiv a fost în în 26 februarie. Atunci în Spania erau doi oameni confirmați. Azi, în Spania sunt peste 247.000 de cazuri, iar în România aproximativ 13.512… asta arată că măsurile noastre au produs efecte
- Sunt mulți indicatori prin care se poate măsura gradul de răspândire – unul dintre ele e numărul persoanelor de la ATI – niciodată în România nu a fost depășit numărul de 200. Un alt indicator este numărul deceselor – România are 4,1 decese la mia de locuitori, fiind la coada clasamentului.
- A fost făcut un efort uriaș pentru achiziția de echipamente, pentru că cererea a explodat. Acum lucrurile sunt sub control, ne putem permite chiar și gesturi de umanitate, cum este susținerea Republicii Moldova. România este acum hub pentru produse medicale
- Capacitatea de testare: azi sunt în funcțiune 60 de centre de testare, capacitatea e de aproape 11.000 de teste zilnice și sunt în curs de acreditare alte 17 centre. Vrem să creștem capacitatea de testare cu aparate PCR la 15.000 de teste zilnic. Punem în funcțiune mecanismul de donare de sânge, pentru plasma.
- Nu mi-am dorit să fiu în situația să impun restricții, toate le-am impus prin decizia Comitetului pentru Situații de Urgență și numai pentru a păzi sănătatea românilor. Nu le-am luat că ne-a făcut plăcere, ci pentru că era necesar.
- Aceste măsuri au fost dispuse doar pentru a reduce riscurile, iar după 15 mai, gradual, vom elimina restricțiile, având la bază eliminarea riscului epidemiologic. Pentru fiecare decizie de ridicare de restricții vom aștepta 15 zile să vedem eventuale consecințe, să vedem dacă măsura a afectat sau nu răspândirea virusului.
- Vom impune un set de reguli în ceea ce privește transportul în comun sau activitatea în birouri
- Orice activitate economică pentru care riscul de răspândire era mic am permis desfășurarea ei. Veți vedea, nu am închis șantiere, nici la nivel local, nici la nivel central. Am permis activitățile economice necesare pentru economie.
- Față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Scăderea de venituri la buget este mai mica decât previziunile. Am ajutat economia cu asigurarea de lichidități, am rambursat TVA, încercăm să ajungem la zi cu plata concediilor medicale. Am ridicat plafonul de tragere pentru auorități locale pentru a sprijini investițiile.
- Principlele măsuri rapide de criză: programul IMM Invest, credite pentru capital de lucru și pentru investiții. Au aplicat peste 50.000, sigur, decizia finală e a băncilor…. Am introdus plata șomajului tehnic, peste 570.000 de angajați în plată, în prima lună.
- O altă măsură – suspendarea plății ratelor la bănci. Ne-am uitat și ce au făcut alte state, la noi dresabilitatea a fost cea mai largă: peste 200.000 de persoane fizice și juridice au apelat la această formă de ajutor. Am amânat plata impozitelor și taxelor locale pentru persoane fizice, am suspendat poririle și executările silite, am eliminate impozitele special pentru HoReCa.