Pieţele de capital globale sunt pe cale să încheie cea mai rea săptămână de după criza financiară din 2008, pe fondul aversiuni față de risc, amplificată de epidemia de COVID19, care este suspectată că ar putea declanşa recesiunea globală, dacă s-ar transforma în pandemie.
În plus, superstițiile statistice ale piețelor au fost alimentate de cea mai mare cădere nominală (1190 puncte) al celui mai urmărit indice bursier din lume, Dow Jones, care urmărește cele mai mari companii listate la Bursa din New York. Căderea este majoră și în termeni relativi (-4,42%, ușor de cataogat drept „prăbușire” în argoul brokerilor).
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) evoluează în siajul marilor burse globale şi, dacă indicele său de referinţă BET a încheiat ziua de joi cu -1,47%, deschiderea de vineri este cu peste 3% mai jos, ca urmare a asimilării căderii burselor din America şi a celor din Asia.
Speranţele că epidemia care a început în China se va termina în câteva luni iar activitatea economică va reveni la normal au fost spulberate în condiţiile în care numărul cazurilor de infecţie raportate la nivel mondial l-a depăşit pe cel din China, comentează Reuters.
Trebuie să se ţină seama şi de marea volatilitate a pieţelor, în care investitorii speculează toate ştirile curente. Investitorii se grăbesc acum să îşi încaseze profiturile plasamanetelor anterioare.
Astfel, nu mai departe de 19 februarie 2020, indicele a atins un maxim istoric, ca apoi să aibă cea mai mare scădere nominală înregistrată vreodată.
„Nici măcar nu mai este nevoie să aşteptăm publicarea datelor statistice pentru a vedea cât de grav este afectată economia. Poţi vedea cum vânzările companiilor aeriene şi hotelurilor au scăzut la jumătate. Este corect să spunem că impactul coronavirusului va fi mult mai mare decât războiul comercial dintre SUA şi China”, a declarat Tomoaki Shishido, senior economist la Nomura Securities, potrivit sursei citate.
Indicele global MSCI a coborât cu 0,5% după o cădere de 3,3% joi. De la începutul acestei săptămâni şi până în prezent a pierdut 9,3%, ceea ce înseamnă că este pe cale să înregistreze cel mai grav declin săptămânal după prăbuşirea de 9,8% înregistrată în luna noiembrie 2008.
Indicele de volatilitate CBOE de la bursa din Chicago, denumit şi „indicele de frică” a crescut joi până la 39,16 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, cu mult peste intervalul 11-20 puncte la care a evoluat în ultimele luni. Acest indice, care măsoară aşteptările pieţei de capital cu privire la evoluţia preţului acţiunilor la S&P 500 în următoarele 30 de zile, ajunge în perioade de criză la 50 de puncte.
În Asia, indicele regional MSCI excluzând Japonia a scăzut cu 2,4%. indicele nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 4% pe fondul îngrijorărilor că Jocurile Olimpice programate a se desfăşura în perioada iulie-august ar putea fi anulate din cauza coronavirusului.
Teama de pandemie şi de recesiune
„În prezent, coronavirusul arată ca o pandemie. Pieţele pot face faţă oricărei situaţii în care există un risc ridicat atâta timp cât se vede lumina de la capătul tunelului. Însă, pentru moment, nimeni nu poate spune cât timp va dura această situaţie şi cât de gravă va fi”, a subliniat Norihiro Fujito, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Aproximativ 10 ţări au raportat descoperirea primelor cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, inclusiv Nigeria, cea mai mare economie din Africa.
Îngrijorările cu privire la o recesiune majoră au dus cotaţia petrolului la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Cotaţiile futures pentru ţiţeiul american au scăzut cu 2,7%, până la 45,85 dolari per baril, după ce au pierdut deja 14,1% în această săptămână, ceea ce înseamnă cea mai mare scădere din ultimii nouă ani.
În paralel, investitorii se îndreaptă spre securitatea oferită de obligaţiunile considerate cu grad mare de siguranţă.
Randamentele pentru obligaţiunile americane pe zece ani au atins un minim istoric de 1,241%. Tot pe fondul reorientării investitorilor spre active sigure, cotaţia aurului a ajuns la 1.646,4 dolari, în apropiere de cea mai ridicată valoare din ultimii şapte ani, la 1.688,9 dolari, atinsă la începutul acestei luni.