15 februarie, 2020

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat de acord să se înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Macedonia de Nord și Albania, dacă în luna martie Comisia Europeană va prezenta un raport pozitiv în acest sens.

„Așteptăm raportul (Comisiei Europene) din luna martie…Dacă rezultatele sunt pozitive și încrederea este instaurată, atunci ar urma să fim în situația de a începe negocierile”, a declarat Emmanuel Macron, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, citat de Reuters.

Franța a blocat, în Consiliul UE din octombrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, după aproape o noapte de dezbateri ale liderilor țărilor membre.


Atunci, Franța a reușit să își impună voința și să-i atragă în final de partea sa inclusiv pe președintele Consiliului, Donald Tusk, și pe cancelarul german Angela Merkel.

(Citiți și: „Consiliul UE / Franța a blocat deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord”)

Totuși, Germania și reprezentanții Comisiei Europene au susținut că Emmnuel Macron greșește atunci când se opune procesului de extindere în Balcani, având în vedere îngrijorările privind influența pe care Rusia și China o exercită asupra celor șase state care aspiră la aderarea europeană, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Bosnia și Macedonia de Nord.

Acum, președintele francez se arată de acord cu omologii săi.

Emmanuel Macron: Rusia va mai încerca să destabilizeze democrațiile occidentale

De astă dată, tot la conferința de la Munchen, Emmanuel Macron a mai declarat că „Rusia va continua să încerce să destabilizeze (democraţiile occidentale), fie prin actori privaţi, fie direct prin servicii, fie prin ‘proxies’ (intermediari – n.r.)”, potrivit France Presse, citată de Agerpres.


Rusia „va continua să fie un actor extrem de agresiv pe acest subiect în lunile următoare şi în anii următori în toate alegerile”, iar „în faţa acestor atacuri, avem puţini anticorpi”, a recunoscut președintele francez.

„Dacă nu merge cu 27 de membri, cum va funcționa cu 33?”

Schimbarea de poziție a lui Macron are loc înaintea summit-ului UE-Balcani, care va avea loc la Zagreb, în mai, unde se va vedea dacă își vor schimba poziția și Danemarca și Olanda, care au susținut rezervele imițale ale Parisului.

Îngrijorările sunt alimentate de îndoiala privind capacitatea UE de a include state care au fost an grenate în războaie etnice din anii ’90 și încă mai au probleme cu criminalitatea și corupția, cm mai au încă și România și Bulgaria, la 12 ani după aderare, remarcă Reuters.

„Dacă nu merge cu 27 de membri, cum credeți că va funcționa cu 32 sau 33? Nu suntem coerenți (…) Strategia noastră implicită este că Europa este o mare piață… dar nu și o putere politică având preferințe comune și o minimă convergență”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: