Ponderea creditelor ipotecare nou-acordate, cu dobândă fixă, a fost de 25% în perioada octombrie 2018 – septembrie 2019, în creștere cu 3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului anterior, atingând cel mai ridicat nivel înregistrat, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).
La nivel de stoc, aproximativ 10% din totalul creditelor ipotecare acordate de bănci sunt cu dobânzi fixe.
”Având în vedere condițiile favorabile din ultimii ani, caracterizate de creșteri robuste ale veniturilor și o rată a șomajului în scădere, debitorii au avut capacitatea de a absorbi creșterea costurilor de finanțare ce au survenit ca urmare a majorării inflației”, notează experții băncii centrale.
În ceea ce privește creditul de consum, aproape 80% din împrumuturile noi sunt cu dobândă fixă, riscul ca debitorii să fie afectați de un șoc de dobândă fiind foarte redus.
Capacitatea populației de rambursare a împrumuturilor s-a îmbunătățit, pe fondul evoluțiilor bilanțiere favorabile, însă pe anumite segmente se observă o accentuare a riscului de credit. Rata de nerperformanță aferentă sectorului populației a coborât la 4,3 la sută în luna septembrie 2019, cu 0,6 puncte procentuale sub nivelul din aceeași perioadă a anului anterior.
Reducerea s-a datorat atât împrumuturilor ipotecare (-0,5 puncte procentuale), cât și celor de consum (-0,6 puncte procentuale). În structură, rata NPL pentru segmentul creditelor de consum se menține la un nivel mai ridicat (7,5 la sută față de 2,4 la sută pentru portofoliul ipotecar, date la septembrie 2019). Acest fapt se datorează volumului încă foarte ridicat de credite de consum garantate cu ipoteci aflate în stare de nerambursare.