12 septembrie, 2012

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a ținut miercuri, în fața Parlamentului European întrunit la Stassbourg, discursul despre starea Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene a vorbit despre punctul în care se află criza, situația economică-socială, dificultățile momentului, provocările economice și politice, soluțiile și principiile după care Uniunea ar urma să evouleze.

Discursul trasează liniile pe care Europa le va urma în următorii ani, într-un moment în care criza catalizează integrarea statelor și crearea unei Europe mai unite în fața globalizării. Iată punctele atinse de președintele Comisiei Europene:

Declarațiile lui Barroso:

  • , În ultimii 4 ani am luat decizii pentru a face față crizei, dar nu i-am convins pe cetățeni, nu am convins piețele.
  • , prea multe decizii sunt luate la summit-uri centrale, pentru ca a doua zi aceiași oameni să le submineze. Nu e corect să vedem aceste intalniri la nivel inalt ca pe niște meciuri de box. Daca actorii politici ai UE nu respectă deciziile pe care chiar ei le-au luat, cum sa îi convinga pe oameni că lucrurile se vor rezolva
  • , Europa are nevoie de o noua direcție care nu poate fi bazată pe idei vechi
  • , Globalizarea cere mai multă uniune, mai multă integrare si mai multă democrație. În secolul 21, până și cele mai mari țări europene riscă să fie neînsemnate pe lângă țări ca SUA și China. Este timpul să punem punct inactivității.
  • , Vă propun o înțelegere care va stabili o legătura între țările membre
  • , Trebuie să creăm o piață la nivel european / trebuie să explorăm principiile ecologice / trebuie să sustinem invoația, dezvoltarea, cercetarea și educația / o coordonare mai bună a taxelor ar fi spre folosul tuturor țărilor membre / am putea să mergem în continuare cu un buget european dedicat reformelor și investițiilor
  • , Avem nevoie de ținte sustenabile. Însa putem atinge ținte numai dacă suntem competitivi
  • , Trebuie să susținem coeziunea socială. Există voci care susțin că din cauza crizei modelul social european este mort. Nu sunt de acord cu asta.
  • , În ce privește Grecia. Dacă Grecia va risipi dubiile cu privire la disponibilitatea de-a continua reformele, iar statele UE vor risipi dubiile cu privire la dorința de-a ajuta Grecia, Grecia va rămâne membru UE.

Despre Mecanismul de supraveghere bancară și despre uniunea politică

  • , Deciziile economice ale unui stat influențează alte state
  • , Comisia prezintă astăzi propuneri pentru un mecanism de supraveghere bancar la nivelul întregii Uniuni. Coordonarea nu mai este suficientă. Mecanismul ar supraveghea toate băncile, nu doar cele sistemice, implicând si supravegherea de către actorii naționali.
  • , Reforma economică combinată cu o unitate bancară și monetara:  acestia sunt pașii ce trebuie făcuți.
  • , Trebuie întărit rolul Parlamentului european. Trebuie să recunoastem că dezbaterile au loc în primul rănd între partidele nationale, însă trebuie întărit rolul partidelor europene pentru dezbaterea paneuropeană. Cer partidelor să accepte acest pas pentru a europeniza alegerile naționale.
  • , Situatia îngrijotoare din Siria ne aratî că nu putem fi indiferenți. Lumea are nevoie de o Europă care poate trimite misiuni militare de stabilizare în zonele în care e nevoie.

Modificarea tratatelor: Vă cer o federație de state naționale

  • ,O uniune financiară, economică și politică, poate fi începută în cadrul tratatelor actuale, însă sunt necesare modificări ale tratatelor pentru a o face. Să  începem modificarile necesare.
  • , Până la alegerile parlamentare viitoare, din 2014, Comisia Europeană va prezenta un model de uniune care trebuie supus dezbaterii. Nimeni nu va fi forțat să intre, nimeni nu va fi forțat să rămână în afară, dar viteza cu care se va face nu va fi dictată de cei mai lenți.
  • , Vom prezenta propuneri explicite pentru modificări necesare de tratate, inclusiv amendamente pentru susținerea democrației.
  • , Să nu ne temem de cuvinte, avem nevoie să ne îndreptăm către o federație de state. Astăzi cer o federație de state naționale. Cred într-o uniune în care oamenii sunt mândri și de țara lor, și de valorile europene.
  • , Unii vor spune ca e prea ambițios, dare permiteți-mi să întreb dacă e realist ce se vede acum în țările uniunii, dacă e realist să vedem cum oamnii se împrumută de la bănci ca să-și cumpere casă pentru ca mai apoi să dea casa băncii, dacă e realist să vedem că 50% dintre tineri nu au locuri de muncă. Această situație nu poate continua.
  • , Generațiile mai vechi au trecut obstacole mai mari, e rândul nostru să trecem peste acest obstacol



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: