31 octombrie, 2018

All-focus

Grecia, Bulgaria și România sunt statele UE cu cele mai mari ponderi de cetățeni convinși că trăiesc într-o țară cu o cultură superioară celorlalte state.

În cazul elenilor, care au un trecut impresionant, procentul ajunge la 89% din populație. Urmează Bulgaria cu 69% și România, unde 66% din intervievați consideră că trăiesc într-o cultură net superioară altora.


Sondajul a fost realizat de celebra companie americană Pew Research, în 2015 – 2017, în 34 de țări din Europa, inclusiv Rusia.

Concret, intervievații au fost rugați să spună dacă sunt de acord cu următoarea afirmație: “Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora.”

Analiza datelor arată că există un pattern în estul Europei, ce reflectă un șovinism cultural manifestat în statele mici și mai sărace – Grecia, Georgia, Armenia, Bulgaria, Bosnia, Românaiași Serbia. Rusia apare și ea, dar face excepție, din mai multe puncte de vedere – este și un stat foarte puternic și are și o cultură deosebită.

În contrast puternic, doar 36% din francezi cred că sunt parte dintr-o cultură superioară, comparativ cu alte culturi naționale.


Aceeași divizare între Vestul și Estul Europei se observă și în cazul unui alt indicator ce măsoară naționalismul: în țărilor din fostul bloc comunist, cu excepția statelor baltice, religia este o componentă esențială a identității lor naționale. La Paris sau la Londra, cei mai mulți oameni nu consideră că ar trebui să fii creștin pentru a fi un adevărat francez sau un adevărat britanic.

În aceleași state est sau central-europene se consideră că trebuie să ai rădăcini în țara lor pentru a împărtăși naționalitatea respectivă.

Diferențele dintre cele două Europe (cea vestică și cea estică) se observă și în gradul de acceptare a cuplurilor homosexuale sau a avorturilor, precum și în modul de percepere a relației dintre stat și Biserică.

Românii se numără printre popoarele cu o pondere mare a celor care cred că statul trebuie să sprijine valorile creștine – doar 51% cred că Biserica trebuie să nu influențeze în niciun fel politicile guvernamentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: