Statele Unite analizează posibilitatea menţinerii unei prezenţe militare permanente în Polonia, a declarat marţi seară preşedintele SUA, Donald Trump, după întrevederea cu omologul său polonez, Andrzej Duda.
Președintele polonez a explicat că țara sa este dispusă să plătească cel puţin două miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul său pe care promite s-o numească ”Fort Trump”.
Polonia a cerut în mod repetat prezenţă militară americană cu statut permanent, de teama unui atac al Rusiei, manifestând disponibilitatea de a oferi două miliarde de dolari pentru o astfel de bază. În Polonia sunt prezenţi militari americani, în cadrul misiunii NATO, dar efectivele sunt în sistem de rotaţie, notează Mediafax.
„Sper să luaţi decizia de a trimite mai multe unităţi şi echipament (…). Aş dori foarte mult să văd o bază americană permanentă în Polonia, pe care am numi-o Fort Trump”, a spus Andrej Duda. ”Prezenţa forţelor americane este total justificată (pe fondul) comportamentului agresiv al Rusiei”, a pre;edintele polonez, referindu-se în special la situaţiile din Georgia sau din provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, care reprezintă – în opinia sa – o „încălcare permanentă a dreptului internaţional” de către Moscova.
„Analizăm foarte serios această posibilitate; ştiu că Poloniei îi place foarte mult această idee, este un lucru pe care, da, îl luăm în considerare”, a precizat Donald Trump.
„Sunt încântat să spun că alianţa dintre naţiunile noastre nu a fost niciodată mai puternică. În discuţiile pe care le-am avut în această după-amiază, preşedintele Duda şi eu am convenit să consolidăm relaţiile robuste în materie de apărare. Vom intensifica acţiunile de cooperare militară, schimbul de informaţii, apărarea antirachetă, schimburile de tehnologie şi misiunile de instruire militară”, a spus Donald Trump.
Reamintim că Rusia a exprimat preocupare în legătură cu solicitările Poloniei, avertizând că extinderea NATO subminează stabilitatea Europei.
De asemenea, liderul de la Casa Albă a adăugat că ia în calcul eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii polonezi.
Declarație franco – germană: Situația justiției din Polonia, “mai urgentă ca oricând”
Parisul şi Berlinul şi-au reafirmat marţi sprijinul pentru Comisia Europeană, care a lansat în decembrie împotriva Poloniei procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, deseori descrisă drept “arma nucleară” instituţională împotriva unei ţări care pune în pericol valorile UE.
Declaraţia franco-germană a fost citită după o evaluare critică făcută de
Vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a prezentat marți, la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE, o evaluare critică asupra atitudinii Poloniei cu privire la numeroasele recomandări ale executivului european.
În acest context, a fost citită o declarație franco – germană, ce a fost susţinută de Portugalia, Danemarca şi Olanda, a declarat o sursă diplomatică, citată de Agerpres.
“Am discutat deja situaţia statului de drept (în Polonia) de cinci ori în această incintă de la lansarea de către Comisia Europeană a procedurii de activare a articolului 7”, au reamintit cele două state referitor la această procedură care ar putea conduce teoretic la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în cadrul UE.
″Însă dialogul nu a permis niciun progres substanţial”, se arată în textul comun, citit de ministrul german al afacerilor europene Michael Roth, în numele său şi al omologului său francez, Nathalie Loiseau.
“Dimpotrivă, de la 3 iulie şi punerea în aplicare a noului regim de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, situaţia este mai urgentă ca oricând”, au continuat ei.