9 august, 2018

Guvernul german vrea să poată investiga plasamentele investitorilor din afara UE în cel puţin 15% din acțiunile unei firme germană cu activităţi în domeniul apărării sau securităţii, potrivit unui oficial al Ministerului Economiei de la Berlin.

Măsura ar însemna reducerea pragului de investigare de la 25% stabilit anul trecut, după ce ofensiva achizițiilor chineze a îngrijorat autoritățile germane, potrivit Reuters.

Măsura fusese anticipată de ministrul german al Economiei : „Până acum, puteam face verificări numai în cazul în care erau achiziţionate cel puţin 25% din acţiunile unei companii. Acum vrem să scădem acest prag, astfel încât să putem verifica mai multe achiziţii în sectoarele economice sensibile”, a declarat recent ministrul Economiei Peter Altmaier, pentru Die Welt.


Guvernul de la Berlin vrea să aibă la dispoziţie patru luni, în loc de două în prezent, pentru a examina ofertele de preluare venite de la companii din afara Uniunii Europene.

Totodată, Executivul de la Berlin a extins aria domeniilor în care tranzacţiile vor fi spuse investigațiilor, la prestatorii de servicii sau producătorilor de software utilizate de companii care aparţin sectoarelor strategice, precum reţelele de electricitate, centralele nucleare, aprovizionarea cu apă, reţelele de telecomunicaţii, spitalele sau aeroporturile.

Reglementările adoptate anul trecut permit Executivului german să blocheze preluarea unor companii germane dacă există riscul ca expertiza acestora (know-how) să ajungă peste hotare şi să intervină în cazul în care un cumpărător acumulează o participaţie de 25%.

Săptămâna trecută, Cabinetul de la Berlin a fost gata să folosească noul drept de veto în cazul ofertei chineze pentru producătorul de echipamente Leifeld. Acţionarul majoritar al Leifeld, Georg Koffler, a anunţat că firma chineză Yantai Taihai a renunţat la încercarea de achiziţionare a companiei, înainte acţiunii Guvernului german.


Alte două cazuri similare au fost înregistrate:

  • o bancă regională a cumpărat, luna trecută, un pachet de acţiuni ale operatorului reţelei de înaltă tensiune 50Hertz pentru a împiedica achiziţia de către o firmă din China.
  • grupul chinez Zhejiang Geely holding a ajuns la o participaţie de 9,69% din acțiunile producătorul auto german Daimler AG.
  • firma chineză Midea a preluat, în 2016, producătorul german de roboţi Kuka, eveniment care declanşat îngrijorările că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, protejându-şi totodată propriile companii de preluări străine.

Noile reguli adoptate anul trecut stabilesc pentru prima dată criteriile pentru blocarea unei tranzacţii care pune în pericol infrastructuri vitale, precum spitalele sau reţelele energetice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: