Diplomația rusă acuză Marea Britanie că nu este capabilă să asigure securitatea cetățenilor ruși în Regatul Unit.
În plus, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a folosit cazul unui oficial britanic care s-a sinucis în 2003 pentru a insinua că serviciile secrete ale Marii Britanii ar fi implicate în tentativa de asasinat a fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale.
Ambasada Rusiei din Londra a chemat luni ”toate ambasadele acreditate” în Regatul Unit la o informare privind poziția guvernului Rusiei asupra atacului comis asupra fostului agent dublu stabilit în Marea Britanie. Potrivit Politico, majoritatea statelor membre UE au boicotat evenimentul.
Singurele state europene care și-au trimis diplomații la întâlnire au fost Austria, Bulgaria, Cipru, Grecia și Slovenia.
Publicația mai scrie că oficiali ai misiunilor diplomatice din mai multe state non-UE, nenominalizate de Rusia, au participat la întâlnire.
Rusia a negat permanent orice implicare în atacul de la Salisbury și, între acțiunile de răspuns la presiunea diplomatică internațională exercitată în ultima perioadă, a insinuat că autoritățile britanice s-ar putea afla în spatele tentativei de asasinat.
Teoria a fost reluată cu ocazia întâlnirii de luni, după cum au declarat Politico șase persoane care au participat sau care au fost informate despre ce s-a discutat la respectiva întâlnite organizată de Ambasada Rusiei din Londra.
Doi oficiali afirmă că ambasadorul rus Alexander Yakovenko a acuzat guvernul Marii Britanii că nu transmite dovezile ce ar demonstra implicarea Rusiei.
Sursele Politico afirmă că diplomația rusă nu a vordit direct despre implicarea serviciilor secrete britanice în tentativa de asasinat.
Dar personalul diplomatic rus a insinuat această implicare prezentînd cazul unui doctor britanic care ”s-a sinucis în 2003 după ce a dezvăluit că Iraqul nu a deținut niciodată arme de distrugere în masă”, a precizat una dintre sursele Politico.
Cazul adus în discuție de către diplomația rusă este cel al doctorului David Kelly,savant britanic care a făcut parte din echipa de inspecție ONU care a căutat arme de distrugere în masă în Iraq înainte de declanșarea războiului. Informația că Iraq deține acest tip de arme a fost principala justificare a premierului Tony Blair pentru ca Marea Britanie să intre în războiul din Iraq.
O anchetă BBC a dezvăluit faptul că guvernul britanic a ”manipulat” dovezile prezentate publicului, situația care a provocat o dispută între guvern și instituția media. La scurt timp după ce s-a aflat că David Kelly a fost sursa pe care BBC și-a bazat ancheta, corpul acestuia a fost găsit într-o pădure din apropierea casei sale.
În ciuda faptului că ancheta oficială a dat verdictul sinucidere, au circulat, inclusiv în mediul parlamentar britanic, mai multe teorii conspiraționiste care susțineau că David Kelly a fost în realitate omorât.
Ambadasa Rusiei s-a mai plâns în cadrul întâlnirii organizate luni că niciunui diplomat rus nu i s-a permis să îi viziteze la spital pe Sergei Skripal și pe fata sa. Doctorii au anunțat joi că Iulia Skripal a ieșit din starea critică.
Majoritatea statelor membre UE s-au alăturat poziției Marii Britanii și au expulzat diplomați ruși. Trei dintre membrii UE care au participat la întâlnirea de luni- Austria, Grecia și Cipru – nu s-au raliat mișcării.
Austria, Bulgaria, Cipru și Grecia au confirmat că un reprezentant al lor a participat la informarea făcută de Rusia. Ambasada Sloveniei din Londra nu a putut fi contactată pentru un comentariu.
Ambasada Rusiei din Londra a mai transmis: ”După cum poate cunoașteți, majoritatea covârșitoare a comunității internaționale – peste 160 de state din întreaga lume- au demonstart zero solidaritate cu acuzațiile britanicilor”. Ambasada a refuzat să răspunsă la întrebarea dacă în cadrul întâlnirii a intenționat să sugereze că serviciile secrete britanice ar fi jucat vreun rol în atacul asupra lui Skripal.
Ministerul de Externe al Rusiei a transmis miercuri că Marea Britanie s-a dovededit incapabilă ”din nou” să asigure securitatea unor cetrățeni ruși.
Într-o declarație postată pe site-ul Ambasadei Rusiei din Londra, Ministerul de Externe produce ”exemple edificatoare” ale unor cetățeni ruși răniți sau omorâți pe teritoriul britanic. Potrivit documentului, exemplele sunt: ”otrăvirea fostului agent FSB Alexander Litvinenko, moartea în circumstanțe neclare a oamenilor de afaceri Badri Patarkatsishvili și Alexander Perepilichny, sinuciderea misterioasă a lui Boris Berezovsky, sugrumarea partenerului de afaceri al lui Berezovsky, Nikolai Glushkov, și, în fine, atentatul recent asupra vieților și sănătății lui Sergei Skripal și a fiicei sale, Iulia.”