Producătorii de imunoglobulină au promis la întâlnirea de miercuri cu minsitrul Sănătății că vor redirecționa spre România cantități de imunoglobină din celelalte state europene, pentru a rezolva rapid criza.
De asemenea, ei au sugerat autorităților și o soluție pe termen lung pentru eliminarea discontinuităților de aprovizionare cu aceste medicamente – colectarea de plasmă în România, Ar fi asigurată astfel materia primă necesară producerii imunoglobulinei și, pe de altă parte, medicamentul ar costa mai puțin.
„Echipa de conducere a Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit miercuri cu cele cinci mari companii producătoare de imunoglobulină umană reunite în Asociaţia producătorilor de plasmă şi produse plasmatice. În cadrul discuţiilor, producătorii de imunoglobulină au dat asigurări că vor demara, începând din această lună, procedurile pentru redirecţionarea pe piaţa din România de pe celelalate pieţe europene a unor cantităţi de imunoglobulină necesare în tratarea imunodeficientelor primare şi a bolilor autoimune”, precizează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
În opinia producătorilor, discontinuitățile au fost generate de lipsa materiei prime. Pentru a evita alte crize precum cea de acum, cei cinci producători prezenți la discuțiile cu ministrul Sănătății (companii care asigurau 80% din imunoglobulina necesară în țara noastră) au oferit și o soluție:
„Autorităţile române vor lua în calcul intenţia de a stabili, împreună cu reprezentanţii producătorilor de derivate din plasmă, procedurile şi condiţiile în care se poate colecta plasmă de la donatori români pentru a fi folosită ca materie primă de către companiile producătoare de imunoglobulină. Prin asigurarea materiei prime, România poate reduce considerabil costurile de achiziţie a acestor produse şi ar asigura continuitatea produselor pe piaţă”, mai spune comunicatul.
Reamintim că în România nu mai există nicio doză de imunoglobulină, medicament vital pentru bolnavii cu imunodeficiențe primare și boli imune, în condițiile în care necesarul lunar este de 5.000 de fiole.
Pentru a procuroa cantitatea pe două luni, România a accesat mecanismul european de apărarea civilă și a apelat la partenerii din NATO. Crucea Roșie din Austria și SUA au răspuns până acum apelului.