4 februarie, 2018

În afara crizei medicamentelor vitale și a lipsei de medici specialiști în mai multe localități, bolnavii cronici se confruntă de aproximativ doi ani cu o nouă problemă gravă – diagnosticarea, arată rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Alte rezultate intermediare ale studiului „Accesul la sistemul de sănătate pentru pacienţii cu boli cronice”, în cadrul căruia au fost intervievaţi 350 de pacienţi din întreaga ţară:

  • 60% dintre pacienţi au afirmat că au fost nevoiţi să îşi plătească singuri analizele făcute în cursul tratamentului
  • 49,6% dintre pacienţi spun că există medicamente noi, inovatoare pentru afecţiunile de care suferă, dar acestea nu se găsesc şi în România
  • un sfert dintre pacienţi susţin că în oraşul în care locuiesc nu există un medic de specialitate care să le poată trata şi monitoriza afecţiunea, astfel că mulţi merg şi se internează în alte localităţi decât cea de domiciliu
  • un pacient din trei nu a primit explicaţii detaliate din partea medicului după ce i-a fost stabilit diagnosticul
  • aproape unul din cinci pacienţi nu a înţeles explicaţiile oferite de medic
  • o treime din pacienţii intervievaţi, 33,9%, au spus că nu au primit, după stabilirea diagnosticului, niciun fel de îndrumare referitor la unitatea în care pot primi tratament. Cei mai mulţi, 62%, spun că au fost direcţionaţi de către un prieten care le-a spus unde să se trateze şi doar 2,9% – de o asistentă. .

De un timp, aproximativ doi ani, se constată o problemă și cu stabilirea diagnosticului, pus inițial greșit, în multe dintre cazuri.


În această situație s-a aflat și președintele Asociaţiei Antiparkinson din România, Dan Răican, în cazul căruia a fost nevoie de trei ani pentru ca medicii să-i pună diagnosticul

Doi ani a fost suspectat de AVC (atac vascular cerebral), timp în care nu a fost tratat corespunzător bolii sale, astfel încât a început tratarea Parkinsonului târziu și cu medicamente foarte dure, care au provocat efecte secundare puternice.

„În ultimii doi ani ne-am tot întâlnit cu cazuri de genul acesta și de aceea am și pus, acum, pentru prima oară, întrebarea referitoare la diagnosticare”, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Luminița Vâlcea, coordonatoarea studiului. Ea nu exclude posibilitatea ca problema să fi existat și înainte, dar să să fie doar surprinsă în ultimul timp, de când asociația a devenit foarte cunoscută.

În cadrul studiului au fost intervievaţi 350 de pacienţi din întreaga ţară, iar concluziile finale ale acestuia vor fi înaintate autorităților.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: