11 decembrie, 2017

Deputatul Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor Justiției, este cel care a promovat la începutul anului OUG 13

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiției a aprobat luni raportul favorabil pentru al doilea proiect din controversatul pachet legislativ – este vorba despre modificările la Legea 304 privind organizarea sistemului judiciar.

În favoarea raportului au fost înregistrate 14 voturi ale reprezentaților PSD, ALDE și UDMR și 5 voturi au fost împotrivă, respectiv ale PNL și USR.

Una dintre principalele modificări adoptate de comisie pe această reglementare o reprezintă înființarea Secției speciale privind investigarea infracțiunilor din Justiție.


Această secție ar urma să-și înceapă activitatea în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competență exclusivă efectuarea urmăririi penale pentru următoarele infracțiuni comise de magistrați, inclusiv de cei care sunt membri CSM sau procurorii și judecătorii militari:

  • infracţiunile de corupţie și cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000
  • infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta
  • şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Acum, infracțiunile comise de procurori și magistrați sunt instrumentate de o secție din cadrul DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii a explicat în avizul negativ dat pe proiectele de modificare ale legilor Justiției că nu există argumente care să justifice instituirea unei astfel de structuri, că starea infracțională din interiorul sistemului judiciar nu reclamă instituirea unor norme speciale.

Propunerea privind crearea acestei secții a fost făcută inițial de ministrul Tudorel Toader și a fost criticată de CSM, Parchetul General și cei peste 4.000 de magistrați care au semnat apelul pentru retragerea pachetului de modificare a legilor Justiției.


În opinia celor mai mulți oameni din sistem, o asemenea structură ar putea fi folosită pentru a face presiuni asupra magistraților.

Alte amendamente aprobate la Legea 304/2004:

  • Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) va trebui să elaboreze anual un raport de activitate pe care să-l prezinte ministrului Justiţiei şi CSM.
  • Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu va mai putea înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia specială a început luni dezbaterile asupra proiectului de modificare a legii CSM.

Proiectul de modificare a Statutului judecătorilor și procurorilor ar putea intra luni la votul final

Primul proiect, de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a fost adoptat de deputați  miercuri, 6 decembrie, pe articole.

Votul final a fost însă amânat, întrucât la ora 22.45, când s-a închis ședința, după aproape 13 ore de așa-zise dezbateri, în sală se mai aflau doar 140 deputați.

Pentru o ședință de vot final este nevoie de un cvorum de 165 deputați, iar pentru adoptare era nevoie de 165 voturi pentru, fiind vorba de o lege organică.

Prevederile cu miza cea mai mare pentru independența sistemului au fost adoptate într-o formă mult mai periculoasă decât cea din proiectul prezentat pe 23 august de către ministrul Tudorel Toader și decât cea aprobată în Comisia specială pentru legile justiției.

Deputații stabiliseră ca votul final să fie dat marți, 12 decembrie, dar este foarte posibil ca el să aibă loc luni.

Ioan Munteanu, liderul deputaţilor PSD, a anunțat că va propune Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor mutarea votului final pe modificările la Legea 303/2004 pentru luni, 11 decembrie, după şedinţa solemnă dedicată Regelui Mihai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: