19 septembrie, 2017

Riscul unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel de la încheierea Războiului Rece, iar „discuţiile aprinse pot conduce la neînţelegeri fatale”, a avertizat marți afirmă secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în deschiderea reuniunii generale a ONU.

„Milioane de oameni trăiesc cu teama generată de provocatoarele teste nucleare şi balistice efectuate de Coreea de Nord”, a spus Guterres, în fața celor 130 de șefi de state și de guvern care participă la summit.

„Riscul nuclear reprezintă principalul pericol în lume; trebuie să evităm ajungerea la război”, a insistat secretarul general ONU, în contextul tensiunilor între Coreea de Nord şi Statele Unite.


„Este momentul pentru diplomație. Nu trebuie să ne îndreptăm către război”, a spus secretarul general al ONU.

„Cer Consiliului de Securitate al ONU să-și mențină unitatea” în criza cu Coreea de Nord, a adăugat Guterres.

Miercuri, primele state urmează să înceapă să semneze la ONU un tratat care interzice armele nucleare. Mai mult de 120 de țări au adoptat acest tratat la începutul verii pentru a întări neproliferarea. Demersul este însă respins de țările dotate cu arme nucleare, inclusiv cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța și China).

Vineri, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului. Proiectilul ar fi parcurs distanţa de 3.700 de kilometri deasupra Japoniei şi ar fi atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit armatei sud-coreene.


Anterior, testul nuclear desfăşurat la 3 septembrie de către Coreea de Nord a fost de departe cel mai mare dintre cele şase efectuate începând din 2006. Testul a declanşat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, seism de zece ori mai puternic decât cel înregistrat în testul anterior din septembrie 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: