11 mai, 2017

Niculae Havrileţ, preşedinte ANRE

Energia electrică pentru populaţie s-ar putea scumpi cu cel mult 1% începând cu 1 iulie, când este programată o nouă etapă de liberalizare a preţurilor pentru consumatorii casnici, iar ponderea energiei din piaţa liberă în facturi va creşte la 90%, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, citat de News.ro.

”Din punctul de vedere al preţului la energia electrică, care de la 1 iulie se va fi liberalizată cu încă o tranşă de 10% din totalul consumului, ar putea să existe anumite ajustări, dar ele sunt sub 1% şi considerăm că, practic, vom avea acelaşi preţuri”, a afirmat Havrileţ, la finalul conferinţei InvesTenergy.

De la 1 iulie, 90% din energia electrică plătită de consumatorii casnici va proveni din piaţa liberă, faţă de 80% în prezent, şi 10% va fi energie din piaţa reglementată, la preţuri fixate de către stat. De la finalul acestui an, piaţa energiei electrice pentru populaţie va fi complet liberalizată.


Şeful ANRE a lăsat să se înțeleagă și faptul că reglementatorul pieței de energie ar putea să accepte ca pierderile înregistrate de Electrica luna trecută din cauza valului de ninsori vor fi suportate de populație.

Potrivit News.ro, Niculae Havrileț a susţinut că pierderile distribuitorilor de energie cauzate de viscolul şi de temperaturile scăzute din luna aprilie vor avea un impact nesemnificativ în factura populaţiei.

”Noi considerăm că acele elemente perturbatoare între societăţile de furnizare energie electrică, care nu au fost în stare să asigure consumul din contract, şi consumatorul respectiv nu vor fi preluate în facture clientului final. În primul rând, aceste pagube trebuie să fie încadrate în categoria pagubelor care se înregistrează ca urmare a unor condiţii extrem de grele, ceea ce ar însemna ca ei (distribuitorii, n.r.) să primească statutul de forţă majoră”, a spus Havrileţ.

Companiile care obţin statutul de forţă majoră au dreptul să introducă în factura finală costul reparaţiilor, iar ANRE este obligat să accepte acest lucru.


„Dar, oricum, considerăm că nu sunt valori foarte mari, undeva sub 0,5% – 0,1%, sunt valori foarte mici la nivelul consumatorilor”, a menţionat Havrileţ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: