9 martie, 2017

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat marți că există riscul ca epidemia de rujeolă din România să fie exportată. Comunicatul ECDC a fost emis după ce, luni, numărul copiilor decedați în România din cauza actualei epidemii a ajuns la 17.

„Ținând cont de dimensiunea și răspândirea geografică a focarului de rujeolă din România, posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută”, spune avertizarea ECDC.

Ultima victimă a epidemiei din România estee o fetiță de un an și nouă luni, dintr-o familie cu 15 copii care locuiește într-o comună din județul Satu Mare. Nici fetița și nici frații ei nu au fost vaccinați.


De la declararea epidemiei, în februarie 2016, au fost confirmate, până la 3 martie 2017, 3.196 de cazuri (în 37 de județe), din care 17 s-au soldat cu deces, potrivit datelor transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Cele mai afectate sunt județele din vestul țării, de unde s-a extins epidemia:

  • Caraș Severin – 726
  • Arad – 617
  • Timiș – 573

Într-o analiză de anul trecut realizată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, se menționa că actuala epidemie a fost declanșată de o tulpină de virus de import  (B3), diferită de tulpina endemic din România (D4).


Analiza menționează că focarele au fost identificate în comunități unde există familii care „călătoresc repetat în afara țării (ex. Italia) și migrează alternativ între județe învecinate: o parte din acestea nu sunt pe listele niciunui medic de familie, altă parte, însă, din cauza deplasîrilor frecvente, nu se prezintă cu copiii la vaccinare”.

În avertizarea ECDC se precizează că în cazul unor foste epidemii din UE, cât și în cele actuale au fost descoperite legături cu ce se întâmplă în România, dar se spune că este nevoie de mai multe investigații pentru a lămuri aceste relații.

Potrivit acestei evaluări de risc realizată de ECDC, în Austria au fost raportate nouă cazuri, între sfârșitul lui decembrie 2016 și 1 februarie 2017, iar „pacientul 0” (primul caz) a călătorit în România în perioada incubării în timpul incubației și a intrat în contact cu cazuri de rujeolă.

În ce alte state europene s-au înregistrat anul acesta cazuri de rujeolă:

  • Austria: 68 de cazuri raportate începând cu ultima săptămâă din 2016. Pnetru comparație, doar 28 de cazuri au fost confirmate în 2016.
  • Germania: Robert Koch Institut (RKI) a raportat, până pe 16 februarie, 43 de bolnavi cu rujeolă, anul acesta.
  • Italia: 238 de cazuri raportate în ianuarie, comparativ cu 72 de cazuri în ianuarie 2016.

Potrivit datelor raportate la ECDC, în perioada 1 februarie 2016 – 31 ianuarie 2017,  9 state membre (Austria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Spania, Irlanda și Marea Britanie, Belgia) au raportat 34 de cazuri de rujeolă care ar putea avea ca sursă de infecție România.

În Belgia, unde Valonia a fost cea mai afectată (cu peste 70 de cazuri d ela începutul anului), autorităţile sanitare au declarat că epidemia a fost declanşată de o persoană care a călătorit în România.

Procent mic de vaccinare

Epidemia nu are nicio legătură cu actuala criză a vaccinurilor, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Vaccinul ROR (un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) nu a lipsit nicio clipă, a spus aceasta.

Cauzele nevaccinării sunt lipsa accesului la sistemul de sănătate sau opțiunea anti-vaccin a părinților, iar România se clasează după Italia, la cele mai mici procente de vaccinare ROR:

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: