Președintele Klaus Iohannis pare că a blocat, miercuri, un presupus plan guvernamental de a legifera, prin Ordonanță de Urgență, o grațiere colectivă și de a modifica Codul penal cu scopul dezincriminării unor fapte.
Acțiunea publică a președintelui a fost posibilă prin prezența la ședința de guvern de miercuri, în baza unei invitații, a subliniat președintele, primite din partea premierului Grindeanu
Premierul Sorin Grindeanu a participat la o ședință la care, teoretic, ar fi putut lipsi: marți, a desemnat un înlocuitor, pentru perioada 18-21 ianuarie, în persoana vicepremierului Shevil Shaidehh.
Proiectele de care vorbea președintele, proiecte asupra cărora PSD și ALDE insistă, aveau mici șanse să fie promovate miercuri de guvern din cauză că nu existau avizele prealabile necesare aprobării.
Ministrul de Justiție, Florin Iordache, a admis, după ședința de guvern de miercuri, că cele 2 proiecte există, că au fost finalizate marți, miercuri fiind trimise spre consultare, la CSM, Parchetului General și Înaltei Curți.
Ministrul Florin Iordache a anunțat că, după ce vor fi primite avizele neceare, cele două acte vor fi ”analizate” de guvern.
Precizările guvernului
După ședința de guvern care a durat aproximativ o oră, premierul Sorin Grindeanu și ministrul de Justiție, Florin Iordache, au susținut împreună o conferință de presă în cadrul căreia au admis, public, că cele 2 acte normative sunt pregătite, au fost transmise și CSM și că vor fi promovate de guvern după îndeplinirea tuturor formalităților legale.
Cei doi au dat asigurări că cele 2 acte normative nu au figurat pe agenda ședinței și nici nu ar fi intrat pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul precizând că este dreptul constituțional al guvernului să decidă în materie.
”Nu erau trecute pe ordinea de zi o OUG pentru grațiere și o OUG pentru modificarea Codului penal. Dar, scrie în Constituție că avem voie să dăm amnistie și grațiere? Scrie că avem voie să facem lucrurile acestea? Da. Deci nu sunt împotriva legii”, a afirmat premierul.
Premierul a mai precizat că ”nu se dezincriminează prin aceste propuneri nici conflictul de interese, nici abuzul în serviciu, dar se clarifică aceste lucruri în concordanță cu deciziile Curtii Constituționale. Orice decizie a CCR este obligatorie. Ce se transmite spre opinia publică este viziunea Ministerului Justiției”.
Intervenția președintelui
În deschiderea ședinței de guvern, președintele a precizat că a fost invitat de premier la reuniune: „Avem o premieră astăzi. E prima dată când particip la o ședință de Guvern. Am decis în această dimineață să fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuție foarte aplicată, foarte serioasă și cu concluzii consensuale, după care domnul prim-ministru m-a invitat să particip și să prezidez această ședință de Guvern„.
Premierul Sorin Grindeanu a susţinut la rândul său o scurtă declaraţie, din care a lăsat să se înțeleagă că îngrijorările legate de amnistie și grațiere sunt nefondate, deoarece subiectele nu s-ar regăsi pe agenda ședinței de guvern. Premierul a invitat apoi presa să părăseasca sala de şedinţă, moment în care președintele Klaus Iohannis a intervenit, cerând ca presa să mai rămână în sală.
„Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni”, a afirmat preşedintele.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat că premierul Sorin Grindeanu ”s-a angajat” ca aceste chestiuni să nu fie „băgate peste noapte” în nicio şedinţă de Guvern, ci să fie prezentate public după ce Guvernul va ajunge la o formă a proiectelor.
„Sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru. (…) Să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege”, a precizat șeful statului, referindu-se la CSM, la organizaţii profesionale şi la opinia publică.
„Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi subliniez: înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa a fost posibil ca în 20 de minute sau cât am stat noi doi împreună să ajungem la consens, fiindcă amândoi, şi evident toţi membrii Guvernului, dorim să consolidăm statul de drept, şi atunci o parte importantă este respectarea normelor şi nu în ultimul rând respectarea românilor şi a asociaţilor şi a societăţii civile”, a spus Iohannis.
La finalul acestor declaraţii, Klaus Iohannis a rămas să prezideze şedinţa de Guvern.
Şeful statului a sosit în jurul orei 9.30 la Palatul Victoria şi a avut o întrevedere cu premierul Grindeanu, de aproximativ 20 de minute, după care a venit împreună cu acesta la şedinţa Executivului pe care o prezidează.
Preşedintele a decis să vină miercuri la Guvern, în condiţiile în care în spaţiul public au apărut informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.
Potrivit Constituţiei, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.