Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a declarat marți că este necesar un audit al Curții de Conturi pentru a verifica condițiile în care s-au făcut rectificările bugetare ”pe plus” de către fostul guvern Dacian Cioloș.
Birourile Permanente reunite au aprobat marți solicitarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete comune de către comisiile de buget ale Camerei Deputaților și Senatului prin care să fie verificate condițiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat din august și noiembrie 2016 de Guvernul din acea perioadă.
”În luna august, guvernul își făcea deja planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă și își pregătea terenul încercând să salveze aparențele, declarând că fac rectificări pe plus, adică țara merge bine. Și nu era așa, a fost o minciună grosolană. (…) Față de proiecția inițială, upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august și cea din noiembrie, pe execuție se constata nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziția de venituri. Sigur, chestiunea e foarte serioasă, dar, pe de altă parte, îmbracă un caracter tehnic. De aceea, cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate odată cu pronunțarea asupra celor două ordonanțe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condițiile în care comisiile de specialitate pot beneficia și de asistența Curții de Conturi — e necesar un audit al Curții de Conturi, pentru a verifica condițiile în care s-au făcut aceste rectificări — condițiile de legalitate, de oportunitate. Deci, în aceste condiții, probabil vom avea o concluzie bine conturată după examinarea în cadrul ședințelor reunite ale celor două comisii”, a declarat Viorel Ștefan la Palatul Parlamentului.
Potrivit acestuia, dacă anul 2016 ar fi fost un succes în ce privește atragerea de fonduri europene, în economia românească ar fi intrat mai mulți bani și efectele s-ar fi transmis asupra evoluțiilor din 2017.
”Neîntâmplându-se acest lucru, este o problemă care vizează evoluțiile din 2017, inclusiv proiecția bugetului, execuția bugetului pe acest an. Ar fi fost de dorit ca 2016 să fi fost un an în care să încasăm mai multe fonduri europene. Marea nerealizare se explică prin neatragerea de fonduri europene. Noi, cu siguranță, găsim soluții de a ne respecta la virgulă angajamentele din programul de guvernare. Pentru noi reprezintă norme legale și angajamentul este să respectăm la virgulă, fără rabat, sigur, cu eforturile de rigoare. Cu siguranță ne vom încadra în deficitul de 3%. Pe de altă parte, vom respecta integral și la termenele la care ne-am angajat tot ce scrie în Programul de guvernare”, a spus ministrul Ștefan.
Ministrul Finanțelor a precizat că problema bugetului 2016 a fost ”o proiecție nerealistă, o supraestimare a veniturilor bugetare din rațiuni politicianiste”.
”Sunt tentat să spun că a fost un caracter politicianist. (…) E prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult. O cifră preliminată ne duce la 29,2 % din PIB cădere de la 32%, am avut și 33%. Surpriza mare din faptul că un altfel de rezultat a putut să fie lăsat moștenire de un guvern tehnocrat. Ce încasăm anul ăsta afectează exercițiul financiar 2017. Pe exercițiul 2016 rezultatele e adevărat sunt preliminare, dar ele vor devenit definitive sub rezerva verificărilor care încă se mai fac. Dar totul vizează exercițiul 2016 și încasările din acest an”, a detaliat ministrul de Finanțe.
Viorel Ștefan a anunțat, în același context, posibile măsuri pentru ordonatorii de credite.
”Suntem îngrijorați pentru că trebuie sa avem niște acțiuni ferme, trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului — și aici avem în vedere un demers care a început acum 20 de ani și bate pasul pe loc — acela al proiecției bugetare pe proiecte și programe. Deci noi nu vrem sa mai upgradăm bugetul la rezultatul istoric, ci vrem sa scanăm toți ordonatorii, să resetăm toată structura de cheltuieli pe fiecare ordonator în parte, să arondăm fiecare leu cheltuit de ordonatorii de credite unui program din portofoliul ordonatorului respectiv. Astfel, sunt convins că vom identifica multe cheltuieli ineficiente, iraționale, pe care intenționăm sa le eliminăm din proiecția bugetară și mai ales în execuția bugetară pe 2017”, a afirmat ministrul Finanțelor.
Președintele PSD Liviu Dragnea a acuzat, duminică seara, că veniturile bugetare din 2016 sunt ”mai mici cu 10 sau 14 miliarde de lei”, în consecință existând mai puțini bani pentru bugetul din 2017.
”Cine a minţit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească. Să vedem şi cum domnul preşedinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat că aceste date sunt reale. Suntem în situaţia în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de zece miliarde de lei pe care sigur că o s-o acoperim, dar aceşti zece miliarde de lei puteau să se ducă în alte lucruri bune pentru români (…) Dacă lucrurile se vor adeveri ne vom afla într-o situaţie fără precedent în România”, a mai spus Liviu Dragnea, care inițial a anunțat formarea unei comisii parlamentare de anchetă.
Liderul PSD a revenit luni asupra acestui ultim anunț, afirmând că, din cauza procedurilor greoaie, renunță la comisia de anchetă și că analiza execuției bugetare pe 2016 va fi făcută de comisiile de specialitate din Parlament.