Pe ordinea de zi a comisiilor de Buget și Juridice din Senat figura miercuri un punct distinct privind ”Notificarea înaintată de Raiffeisen Bank International cu privire la diferendul survenit ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite”.
Suplimentar, senatorii ar fi trebuit să discute și o solicitare a Ministerului de Finanțe, care a cerut opinia legislativului în legătură cu notificarea Raiffeisen.
Cum au tratat parlamentarii acest subiect:
La Comisia de buget nu a fost cvorum, astfel încât toți cei invitați din alte instituții (BNR, Guvern) să vorbească pe subiect au fost anunțați, după 30 de minute de așteptare, că pot să plece.
La Comisia juridică a fost desemnat un raportor care, în 2 săptămâni, să prezinte colegilor un raport pe subiect.
Dacă cei care au legiferat tratează lejer subiectul, Curtea Constituțională urmează să îl dezbată pe 11 octombrie, atunci când va analiza excepțiile de neconstituționalitate ridicate de Raiffeisen în privința legii dării în plată. Potrivit News.ro, băncile au depus 245 de sesizări privind darea în plată, o alta fiind depusă de judecătoria Sinaia.
Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai, beneficiari fiind consumatorii persoane fizice cu credite imobiliare/ipotecare de maxim 250.000 de euro.
Strict tehnic, când titularul nu mai poate plăti ratele, trimite o notificare băncii prin care anunță că vrea să îi transmită dreptul de proprietate. Din acel moment, omul nu va mai fi dator băncii, iar banca nu va mai avea dreptul să recupereze întreaga valoare a împrumutului oferit, ci ar rămâne doar cu casa.
Marea problemă a acestei legi pare a fi caracterul retroactiv al acesteia, aplicându-se inclusiv debitorilor care au fost deja executați silit de către bănci.
Raiffeisen Bank a notificat Statul român că intenționează să se adreseze Curții de arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID) din cauza Legii dării în plată.
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara recent că un număr de 3.398 de debitori au depus 3.907 notificări către 24 de bănci după intrarea în vigoare a legii dării în plată, valoarea creditelor aferente fiind de 1,13 miliarde lei, ceea ce reprezintă 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare.
În aproape două treimi din cazuri, 64% , valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanției.