Uniunea Social Liberală propune impunerea unei limite maxime de deficit printr-o lege specială, dublată de formarea unui guvern de tehnocrați, a declarat, duminică, liderul USL Victor Ponta.
Copreședintele USL a explicat că obligativitatea respectării deciziei convenite la Bruxelles prin Tratatul de guvernanţă fiscală se poate face printr-o lege specială, în temeiul articolului 148 din Constituţie, care prevede că legile legate de tratatele europene se face de către Parlament, în şedinţă comună, cu votul a două treimi dintre senatori şi deputaţi, relatează Mediafax.
Social-democratul a criticat faptul că preşedintele Traian Băsescu „a semnat”, la Bruxelles, tratatul de guvernanţă fiscală fără a avea un mandat în acest sens şi în lipsa unei dezbateri interne.
Șeful PSD a spus că USL este de acord cu implementarea deciziilor luate la Bruxelles şi a prezentat un plan al Uniunii, în 5 paşi:
- Înfiinţarea unui Comitet de criză Putere-Opoziţie-BNR, pentru găsirea celor mai rapide soluţii de adoptare a deciziilor de la Bruxelles şi de reducere a deficitelor.
- Nu este necesară modificarea Constituţiei pentru impunerea regulii privind deficitul maximal, ci de o lege specială, adoptată cu votul a două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor.
- Formarea unui guvern de tehnocraţi care să implementeze măsurile anticriză, inclusiv a celor legate de deficitul bugetar şi care să pregătească şi alegeri anticipate.
- Organizarea alegerilor parlamentare anticipate
- Modificarea Constituţiei de către Parlamentul nou ales.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, limitarea deficitului structural la maximum 0,5% din PIB.