17 martie, 2016

nicolae cabuleaPreședintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de încetare a relațiilor de muncă pentru cinci șefi din Ministerul de Interne, toți având vechime în funcții de conducere din structura poliției.

Persoanele pentru care a fost semnată încetarea raporturilor de serviciu:

  • chestor principal de poliție Căbulea Ioan-Nicolae
  • chestor principal de poliție Guran Lucian-Florin
  • chestor de poliție Stoica Ion
  • chestor de poliție Pescari Valentin
  • general de brigadă cu o stea Meran Eugen

Dintre cei retrași din funcție joi, cel mai controversat este Ioan-Niculae Căbulea, care a fost urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul Listelor electorale folosite la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu din vara anului 2012. Dosarul a fost clasat.


În urmă cu un an, Klaus Iohannis l-a decorat pe Nicolae Căbulea cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru civili, la propunerea fostului ministru Gabriel Oprea.

Acum, raporturile de muncă cu Ministerul de Interne au încetat pentru că Nicolae Căbulea s-a pensionat.

El i-a ordonat șefului Direcției pentru Evidența Persoanelor, chestorul Manoloiu Constantin, să întocmească actul trimis Curții Constituționale prin care MAI, condus atunci de ministrul Ioan Rus, susținea că nu-și poate “asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”.

Lucian Guran conducea Poliția Capitalei în 2012, când Adrian Năstase s-a împușcat și nu a ajuns imediat la penitenciar, unde era așteptat să-și înceapă pedeapsa din dosarul Trofeul Calității. Lucian Guran a fost audiat ca martor în dosarul descis atunci medicului Şerban Brădişteanu.


Preşedintele Klaus Iohannis a mai semnat și marți, 15 martie, câteva revocări din funcție, din care două de la nivelul Direcţiei Generale Anticorupţie:

  • chestorul principal de poliţie Jănică Arion-Ţigănaş, șeful DGA
  • adjunctul acestuia, chestorul de poliţie Genu-Eduard Radu
  • general-locotenentul cu trei stele Dorel Grădinaru (a condus Inspectoratul General de Aviaţie din Ministerul de Interne, fiind demis de la conducerea instituţiei după tragedia de la Constanţa când un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol)
  • Viorel Dosaru (subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, al cărui nume apare, potrivit Mediafax, într-un dosar de evaziune fiscală clasat de procurorul Lucian Papici).
  • Aurel Vlădulescu (director al Direcției audit Public Intern, anterior Director General al Direcției Generale de Management Operațional).

Pe 15 februarie, și Gheorghe Nicolae, fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă – DGIPI (fosta, așa-numită ”Doi si-un sfert”), serviciul secret al MAI, și fostul său adjunct, Nelu Zărnică, au fost demiși de către premierul Cioloș, cei doi fiind acuzați că au folosit fondurile operative pentru cheltuieli de protocol și de înzestrare a instituției.

Gheorghe Nicolae a fost pus sub urmărire penală de către DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: