Sofia și Atena au semnat joi acordul pentru construirea unei conducte care va conecta rețelele de gaze naturale ale celor două țări, interconector ce va permite Bulgariei să-și diversifice aprovizionarea cu gaze naturale, iar Greciei, să se conecteze la restul rețelei europene.
Bulgarian Energy holding și IGI Poseidon (un joint-venture între furnizorul elen de stat DEPA SA și Edison SpA, Italia), au semnat joi acordul final de investiție pentru proiectul de interconectare ce va fi gestionat de Interconnector Greece-Bulgaria (IGB).
Gazoductul va deveni operațional în 2018 și are un cost estimat de 220 de milioane de euro, din care Uniunea Europeană oferă 45 de milioane de euro.
IGB beneficiază de ajutorul Comisiei pentru că este inclus pe lista proiectelor de interes comun ale Comisiei Europene – face parte din Coridorul sudic de gaze, prin care se vor transporta gaze naturale din Azerbaidjan în Italia via Turcia, Grecia și Albania.
„Proiectul este unul strategic pentru Bulgaria, Grecia și toate statele din sud-estul Europei”, a declarat ministrul bulgar al energiei, Temenuzhka Petkova.
„Acesta va fi baza conceptului nostru de a crea un hub de distribuție a gazelor, care va stimula dezvoltarea pieței de energie din regiune”, a mai spus ministrul.
Gazoductul de 182 de kilometri va avea inițial o capacitate anuală între 3 și 5 miliarde de metri cubi și se va întinde din Komotini (Grecia) și orașul bulgar Stara Zagora.
Țara cea mai săracă din Uniunea Eureană, Bulgaria depinde în acest moment, aproape în totalitate, de livrările de gaze naturale rusești făcute prin Ucraina, scrie Bloomberg.
Bulgarian Energy Holdin și IGI Poseidon dețin câte 50% la sută din acțiunile noii companii.
Guvernul de la Sofia a aprobat garanții de stat în valoare de 121 milioane de dolari pentru împrumuturile ce vor fi făcute în 2016 pentru construirea conectorului.
UE și Bulgaria vor colabora pentru a dezvolta un hub balcanic de gaze naturale pentru a diversifica livrările în sud-estul Europei, notează Guvernul bulgar, într-un comunicat emis joi.
România ar putea primi gaze naturale din Azerbaidjan, prin Bulgaria
Anul viitor se va finaliza și interconectorul dintre Bulgaria și România, astfel încât vom putea cumpăra gaze naturale din Azerbaidjan.
Acest interconector este dezvoltat de operatorii naționali din cele două state, Transgaz și Bulgartransgaz.
Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.
Proiectul are o valoare estimată de 24 de milioane de euro, din care 8,9 milioane sunt asigurate de Comisia Europeană.
Bulgartransgaz contribuie cu 14 milioane de euro, iar Transgaz participă cu 10 milioane de euro.