11 noiembrie, 2015

preturiPrețurile au crescut în luna octombrie 2015 cu 0,28% ( nivel foarte apropiat de cele 0,26% din luna precedentă), conform datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Se conturează, astfel, încă înaintea majorărilor de salarii și pensii prevăzute în proiectul de buget pe 2016, un nivel al inflației anualizate de 3,5%. Adică la limita superioară a intervalului țintit de BNR ( 2,5% plus/minus 1%).

Indicatorul CORE 2 ajustat (fără produsele cu prețuri volatile, combustibili, produse cu prețuri reglementate de stat, băuturi și tutun), cel asupra căruia acționează politica monetară a înregistrat exact aceeași valoare de 0,28%. Ceea de înseamnă că s-a dublat față de luna precedentă și a urcat înapoi spre nivelul maxim din ultimii ani, atins în luna ianuarie 2015.

1
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Inflația anuală a continuat trendul de revenire spre domeniul pozitiv, început în august a.c., și a urcat la -1,64%, în timp ce inflația medie pe ultimele 12 luni a ajuns la -0,2%, potrivit metodologiei naționale, și -0,1%, potrivit celei armonizate și utilizate pentru comparații internaționale de către Eurostat.

2
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Mărfurile alimentare au contribuit cel mai mult la inflația pe luna octombrie, cu un avans pe total grupă de +0,50%, mărfurile nealimentare au frânat relativ creșterea prețurilor ( doar +0,13%), în timp ce serviciile au avut o poziție neutră (+0,27%). Legumele au dat tonul și au contribuit cu două treimi la creșterea generală a prețurilor, cu cartoful în rol principal ( +6,38% majorare de preț față de luna anterioară).

De remarcat, însă, o serie de semne de creștere la produse de uz cotidian, cum ar fi ouă (+4,03%), zahăr (+1,38%), ulei comestibil (+0,62%) și cafea (+0,44%). Singura excepție, pe fondul scumpirilor generalizate, le întâlnim la citrice și alte fructe meridionale (-4,64%), cu observația că prețurile la fructele noastre proaspete s-au majorat și ele cu 0,55%.

Mișcările generate de creșterea veniturilor populației se văd și pe zona produselor nealimentare, unde valorile lunare ale inflației au urcat la 0,48% pentru îmbrăcăminte și 0,70% pentru încălțăminte. Ceea ce nu pare mult dar, în valori anualizate înseamnă cam peste 6%/an și, respectiv, 9% pe an. În pragul iernii, am consemnat deja și cea mai mare creștere din grupă la energia termică (+1,51%).

Merită semnalat și faptul că țigările s-au scumpit din nou cu 0,87%, iar asta la o pondere deja exagerat de mare în coșul de consum ( stabilită conform consumului familial din 2013), de 6,15%. Adică peste banii alocați pentru pâinea cea de toate zilele sau peste consumul de legume și fructe, luate la un loc.


Tarifele serviciilor au avansat cu 0,27%, cu valori mai semnificative la abonamentele radio-TV (+0,55%) și la eterna majorare foarte discretă dar continuă, cea de la apă, canal, salubritate (+0,46% față de luna anterioară, dar, atenție, +5,12% de la începutul acestui an). Adică, pe 2015, între gazele naturale ( +7,46%) și energia electrică (+5,16%), ceea ce spune multe despre facturile casnice.

În pofida scăderii cotațiilor mondiale ale petrolului și a mediatizării intense a evoluțiilor de la pompele de carburanți, combustibilii s-au ieftinit doar cu 0,79%, doar cât să stingă incendiul produs prin buzunare de țigările superaccizate.

Inflația anuală a traversat punctul de minim din august și va urca spre finalul lui 2015 către -0,7% ( estimarea BNR). Ceea ce înseamnă că vom avea pe final de an două luni cu valori destul de ridicate ale inflației lunare, de circa 0,5% la o medie până acum de -0,1%. În aceste condiții, orice majorări suplimentare de venituri se anunță problematice pentru păstrarea echilibrelor macroeconomice.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. In facturile casnice si preturile nationale, se regaseste caderea continua a monedei nationale, alaturi de efectele secetei din 2015, care reduc la zero orice cresteri de venituri ale populatiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. In facturile casnice si preturile nationale, se regaseste caderea continua a monedei nationale, alaturi de efectele secetei din 2015, care reduc la zero orice cresteri de venituri ale populatiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: