SUA va recurge la orice „instrumente comerciale” pentru a răspunde la reglementările UE privind legislația ESG (enviroment, social, governance) care au efect negativ asupra companiilor americane, a spus Howard Lutnick, nominalizat de Donald Trump pentru postul de secretar al Comerțului.
Lutnick se referă în special la Directiva de due diligence pentru Sustenabilitate Corporativă (CSDDD). El a spus în Senat că este îngrijorat de impactul reglementărilor de mediu, social și guvernanță (ESG) ale Uniunii Europene când acestea se aplică și companiilor americane.
Reglementările ESG se aplică și entităților non-UE
În cadrul regulamentului CSDDD, companiile riscă mari penalități dacă se constată că lanțurile lor valorice încalcă normele ESG. La fel ca majoritatea reglementărilor ESG ale UE, CSDDD are menirea de a obliga companiile mari din afara blocului comunitar să se conformeze normelor Bruxeless-ului dacă vor să facă afaceri în Europa.
CSDDD „impune o povară semnificativă corporațiilor americane”, a spus Lutnick, potrivit unui document postat pe site-ul web al Comisiei Senatului pentru Comerț, Știință și Transport. În calitate de Secretar pentru Comerț, Lutnick le-a spus senatorilor că „va lua în considerare utilizarea tuturor instrumentelor comerciale aflate la dispoziția Departamentului, după caz”.
Întrebat dacă ar sprijini un ordin executiv sau o inițiativă legislativă care să ofere protecție companiilor americane care nu respectă CSDDD, Lutnick a spus că va „depune orice eforturi” necesare pentru „a preveni suprareglementarea excesiv de împovărătoare care au impact negativ asupra afacerilor americane”.
CSDDD reprezintă „o preocupare serioasă pentru industria și economia americană”, a spus el.
Legislația ESG e criticată și în interiorul UE
Observațiile lui Lutinick vin pe fondul presiunilor intense cu care se confruntă Comisia Europeană și din interior pentru a relaxa regulamentele ESG. Cele mai mari economii din UE, Germania și Franța, au solicitat oficialilor de la Bruxelles să reducă domeniul de aplicare al regulilor pe fondul îngrijorărilor că erodează competitivitatea companiilor europene și împiedică relansarea economică.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că oficialii europeni iau în considerare implicațiile globale ale propriilor reglementări și că sunt deschiși la discuții.
ESG-ul european a fost atacat și de administrația Biden
Chiar înainte ca Donald Trump să se instaleze la Casa Albă pentru al doilea mandat de președinte, SUA au avertizat că legile ESG duc la suprareglementări nocive mediului de afaceri. Fostul secretar al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat în iunie 2023 că, deși administrația Biden a susținut „obiectivele înalte ale reglementărilor CSDDD, suntem îngrijorați că au o sferă de aplicare și în afara granițelor UE și prezintă un potențial pericol cu consecințe grave, chiar dacă neintenționate, pentru companiile americane”.
AmCham cere amânarea reglementărilor ESG
Luni, Camera de Comerț Americană (AmCham), a cerut Comisiei Europene să amâne și chiar să abandoneze legislația care are la bază ESG. AmCham care numără printre membrii Ford Mortor Co., Exxon Mobil Corp. și Amazon.com Inc., a mai spus că companiile ar trebui să aibă libertatea să ignore reglementările ESG până când nu va fi revizuită și modificată legislația UE.
UE a recunoscut că trebuie să elimine unele dintre reglementările ESG, deoarece Comisia vrea să crească competitivitatea economiei europene în cele din urmă. Maria Luis Albuquerque, comisarul UE pentru servicii Financiare, a declarat luna trecută că este loc pentru ajustări ale regulilor ESG în lumina criticilor, dar a avertizat ca lumea să nu se aștepte la o dereglementare totală. Este vorba despre „ajustarea ritmului”, în timp ce urmărește „menținerea țintelor”, a spus ea.
Cititi si: UE – dispusă să egalizeze cu SUA tarifele pe importurile de mașini și să coboare la 2,5%. Industria auto susține propunerea
***