UE va propune reducerea tarifelor la importurile de automobile din SUA ca parte a unui acord pentru a evita un război comercial cu Donald Trump, potrivit unui important parlamentar european.
Bernd Lange, președintele comisiei pentru comerț din Parlamentul European, a declarat pentru Financial Times că blocul comunitar este dispus să reducă taxa de import de la 10% cât perceăe în prezent pentru mașinile americane, mai aproape de cea de 2,5% percepută de SUA pentru mașinile europene.
„Putem încerca să ajungem la un acord înainte ca tarifele și costurile să escaladeze”, a spus Lange, care este familiarizat cu discuțiile din cadrul UE privind modalitățile de detensionare a relațiilor cu Casa Albă.
Blocul comunitar ar urma să cumpere mai mult gaz natural lichefiat și echipamente militare din SUA, „și, de asemenea, să reducă tarifele pentru automobile”, a adăugat el.
(Citește și: ”UE față în față cu SUA: comerțul dintre cei doi giganți economici și punctele sensibile ale Europei”)
Industria auto europeană susține propunerea
UE speră să evite un război comercial dăunător, găsind modalități de a reduce excedentul său comercial cu SUA, un motiv invocat frecvent de Trump pentru impunerea unor măsuri punitive. În primul său mandat, Bruxelles-ul a redus tarifele pentru homari și a convenit să achiziționeze mai mult gaz natural lichefiat și soia din SUA, ceea ce a limitat disputa comercială la oțel și aluminiu.
Industria auto europeană sprijină această măsură, au declarat oficiali de la Bruxelles pentru FT. Sectorul se teme că Trump și-ar putea respecta amenințarea de a impune tarife, susținând că europenii „nu cumpără mașinile noastre, nu acceptă produsele noastre agricole, nu iau aproape nimic, iar noi luăm totul de la ei”.
Reducerea acestor tarife s-ar aplica și importurilor din China
Reducerea tarifelor la automobile – o decizie luată de Comisia Europeană, care reprezintă blocul în materie de politică comercială – s-ar aplica și Chinei și altor țări, conform regulilor OMC.
„Am stabilit un tarif de 10% pentru automobile la OMC, dar, să spunem, pentru a arăta lumii că avem relații echitabile, ar putea fi posibilă o reducere”, a spus Lange.
Oficialii UE sunt încrezători că importurile din China nu vor crește semnificativ, având în vedere că blocul comunitar a impus deja tarife de până la 35% pentru vehiculele electrice chinezești, considerate subvenționate în mod inechitabil de Beijing.
Directorul executiv al BMW, Oliver Zipse, a cerut reducerea tarifelor la automobile, iar șeful Mercedes, Ola Källenius, a declarat că își dorește un „mare acord” cu Trump.
Oficialii UE au precizat că statele cheie din industria auto, inclusiv Germania, au fost consultate, iar Berlinul nu se opune inițiativei.
Exporturi de mașini de 37,4 mld. euro în SUA vs importuri de 8,7 mld. euro
În 2022, UE a exportat 738.436 de vehicule în SUA, cu o valoare de 37,4 miliarde de euro, și a importat doar 271.476 de vehicule din SUA, în valoare de 8,7 miliarde de euro.
Lange a avertizat că, dacă negocierile eșuează, UE va riposta cu un nou instrument care îi va permite să vizeze companiile americane din sectorul tehnologic și financiar. Instrumentul anti-coerciție a fost creat după primul mandat al lui Trump pentru a contracara țările care exercită presiuni economice asupra politicilor interne ale UE.
„Uneori este important să ai un pistol pe masă”, a spus Lange.
El a spus că ACI ar necesita aproximativ șase luni pentru a fi implementat, deoarece UE ar trebui să calculeze prejudiciul adus industriilor sale și să obțină sprijinul majorității statelor membre.
Dar a menționat că guvernele au observat cum reacția rapidă a Canadei și Mexicului la tarifele de 25% impuse asupra lor l-a determinat pe Trump să le suspende pentru 30 de zile.
„Noi suntem, desigur, mai puternici decât Canada sau Mexic. Și, prin urmare, cred că suntem capabili să ne apărăm interesele economice.”
Comisia a refuzat să comenteze.
(Citește și: ”Atu pentru UE în negocierile comerciale cu SUA: Tarifele vamale din acest moment avantajează Europa. Interdependențele de importanță strategică”)
(Citește și: ”UE față în față cu SUA: comerțul dintre cei doi giganți economici și punctele sensibile ale Europei”)
***