fbpx

9 februarie, 2025

Negocierile iminente dintre SUA și UE în privința comerțului dintre cele dou blocuri economice, anunțate de Donald Trump, impun o scurtă analiză asupra situației de la care se pleacă. Cert lucru, UE are excedent comercial cu SUA, poziție comercială căreia noua administrație Trump vrea să-i pună capăt, nu doar în privința Europei, ci și în privința celorlalți actori economici globali.

Per total, tarifele vamale percepute efectiv nu sunt foarte diferite între SUA și Uniunea Europeană, tariful mediu la importurile din SUA în UE fiind de 3,95% și de 3,5% pentru importurile provenind din Europa în SUA. Însă sunt diferențe importante pentru anumite sectoare, în avantajul UE.

De exemplu, UE taxează cu 10% automobilele produse în SUA, comparativ cu doar 2,5% cât taxează SUA importurile de automobile din UE. Și la comerțul cu alimente și băuturi Uniunea Europeană are un avantaj de 3,5 puncte procentuale la diferențele de taxe vamale. Iar la produsele industriei chimice, UE taxează cu 1 punct procentual mai mult importurile din SUA, decât o fac americani.


În schimb, SUA taxează mai mult importurile din UE la capitolul articole diverse sau nespecificate în altă parte.
În aceste condiții, Uniunea Europeană va avea negocieri dure cu partea americană, pentru că o egalizare a tarifelor nu va fi în avantajul UE.

Sursa: Baza de date WITS și ING

Excedentul comercial al Uniunii Europene cu SUA a crescut constant în ultimii ani, până la 213,6 miliarde de dolari în 2024, un record istoric, conform biroului de statistică al SUA, Census Bureau.

Cauza o reprezintă majorarea continuă a valorii exporturilor UE ceea ce a produs iritarea președintelui Donald Trump care amenință cu declanșarea unui război comercial SUA-UE.

(Citiți și: UE față în față cu SUA: comerțul dintre cei doi giganți economici și punctele sensibile ale Europei)

Sursa: Eurostat

Interdependențele de importanță strategică dintre SUA și UE


Unele țări din UE au niveluri mai mari de expunere pe SUA, în special în sectoarele industriei chimice și transporturilor, dar UE deține totuși un avantaj pentru eventualele negocieri. Exporturile includ mărfuri importante din punct de vedere strategic – produse care nu pot fi înlocuite cu ușurință din cauza ofertei limitate, a dependenței mari a țărilor importatoare, a specializării în producție sau a cerințelor înalte de calitate.

La nivelul anului 2022, UE a importat 122 de mărfuri importante din punct de vedere strategic, reprezentând 4,9% din totalul importuri. Cu toate acestea, blocul comunitar este dependent din punct de vedere strategic de SUA doar pentru opt produse strategice, dintre care șase sunt produse chimice.

De exemplu, UE depinde de importurile de beriliu, un metal clasificat ca materie primă critică de către Comisia Europeană. Beriulul are aplicații în industria de apărare, transporturi și echipamente energetice. UE își satisface necesarul de beriliu în proporție de 60% din SUA, care deține cea mai mare parte a resurselor mondiale în zăcămintele din Utah, ceea ce face aproape imposibilă schimbarea furnizorului.

De cealaltă parte, SUA se bazează pe UE pentru importul a 32 de mărfuri cu importanță strategică, în principal pentru industria chimică și farmaceutică. Acest dezechilibru, de dependență, favorizează UE și acordă o oarecare marjă în negocierile cu administrația Trump pentru a evita majorarea taxelor vamale.

Sursa: Lefebvre and Wibaux (2024)

(Citiți și: UE față în față cu SUA: comerțul dintre cei doi giganți economici și punctele sensibile ale Europei)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: