Uniunea Europeană plănuiește să lovească Silicon Valley cu măsuri de retorsiune dacă Donald Trump își va pune în aplicare amenințările de a impune tarife asupra blocului comunitar, marcând prima utilizare a „armei” Bruxelles-ului, care ar putea atrage sectorul serviciilor într-un război comercial, scrie Financial Times.
Comisia Europeană intenționează să utilizeze așa-numitul „instrument anti-coerciție” (ACI) într-o posibilă dispută cu Washingtonul, au declarat doi oficiali familiarizați cu planurile, ceea ce ar permite UE să vizeze industriile americane de servicii, inclusiv marile companii tehnologice.
Un oficial a afirmat că „toate opțiunile sunt pe masă” și a indicat ACI drept cel mai dur răspuns posibil fără a încălca legislația internațională.
ACI permite UE să impună restricții asupra comerțului cu servicii dacă o țară folosește tarife asupra bunurilor pentru a forța schimbări de politică
Instrumentul, elaborat în timpul primului mandat al lui Trump și utilizat ulterior ca factor de descurajare împotriva Chinei, permite executivului UE să impună restricții asupra comerțului cu servicii dacă stabilește că o țară folosește tarife asupra bunurilor pentru a forța schimbări de politică.
Amenințările lui Trump de a folosi tarife pentru a constrânge Danemarca să cedeze Groenlanda sau pentru a presa UE să renunțe la măsurile de aplicare a legii împotriva companiilor tehnologice americane s-ar încadra în această categorie, au spus oficialii.
Numit „bazucă” de către unii oficiali ai UE la intrarea sa în vigoare în 2023, ACI permite blocului comunitar să aleagă dintr-o gamă largă de măsuri de retorsiune, precum revocarea protecției drepturilor de proprietate intelectuală sau a exploatării comerciale a acestora, inclusiv descărcările de software și serviciile de streaming.
De asemenea, UE poate bloca investițiile străine directe sau poate restricționa accesul pe piață pentru firmele din domeniul bancar, al asigurărilor și al altor servicii financiare.
Un al doilea oficial a avertizat că, deși UE este experimentată în gestionarea tarifelor asupra bunurilor, s-ar putea să ezite în extinderea disputei către noi domenii, inclusiv serviciile și drepturile de proprietate intelectuală.
Săptămâna trecută, Trump a declarat că va impune „absolut” tarife asupra UE, invocând acțiunile Bruxelles-ului împotriva companiilor tehnologice americane și deficitul comercial ridicat al blocului în sectorul bunurilor. El nu a oferit detalii despre momentul adoptării măsurilor sau dacă blocul comunitar ar putea negocia o amânare, așa cum au făcut Canada și Mexic.
Miniștrii comerțului din UE sunt în favoarea unor măsuri punitive
Miniștrii comerțului din UE s-au întâlnit marți la Varșovia pentru a discuta despre amenințările lui Trump. Oficialii informați despre discuțiile cu ușile închise au declarat că majoritatea au susținut luarea unor măsuri punitive, dacă va fi necesar.
Comisarul pentru comerț, Maroš Šefčovič, a declarat că dorește să negocieze o soluție pentru a evita tarifele, dar a adăugat: „Dacă suntem loviți, vom reacționa ferm.”
Šefčovič a subliniat că blocul comunitar are un deficit mare cu SUA în sectorul serviciilor, chiar dacă se bucură de un excedent în sectorul bunurilor.
Unele state membre sunt reticente în a intra într-un război comercial într-un moment în care creșterea economică este atât de slabă. „Vrem să detensionăm situația”, a spus un diplomat al UE familiarizat cu discuțiile.
Orice măsură de retorsiune ar trebui să fie proporțională, iar Comisia ar trebui să furnizeze dovezi ale prejudiciului adus industriilor europene. De asemenea, ar trebui să obțină aprobarea a cel puțin 15 din cele 27 de state membre. Consultările pot dura câteva săptămâni; ultimele tarife de retorsiune impuse SUA în 2018 au necesitat trei luni pentru a fi adoptate.
Canada și Mexic au reacționat rapid la tarifele impuse de SUA. Viteza, o problemă pentru UE
În schimb, Canada și Mexic au anunțat măsuri de retorsiune săptămâna trecută, la doar câteva ore după decizia Washingtonului de a impune tarife de până la 25%.
Trump a suspendat ulterior tarifele pentru ambele țări, aparent în schimbul unor angajamente de a combate migrația și traficul de droguri.
Laurent Saint-Martin, ministrul comerțului din Franța, a declarat pentru Financial Times că, în ciuda ACI, UE ar putea avea nevoie de măsuri de retorsiune mai rapide. „Viteza este una dintre problemele cheie, trebuie să fim pregătiți mai repede decât ultima dată. Trebuie să fim mai uniți și mai rapizi.”
În martie 2018, Trump a impus tarife de 25% pe oțel și 10% pe aluminiu. UE a avut nevoie de trei luni pentru a aproba măsurile de retorsiune asupra bunurilor americane în valoare de 2,8 miliarde de euro.
(Citește și: ”Trump amână implementarea tarifelor pe Canada și Mexic – Cele două țări vor desfășura câte 10.000 de soldați la granițe împotriva traficului cu fentanil”)
***