Statele europene lucrează cu aliații arabi pentru a concepe de urgență un plan pentru Gaza pe care să-l prezinte lui Donald Trump ca alternativă la propunerea sa ca fâșia să fie golită de palestinieni și preluată de SUA, anunță Financial Times.
Ideea președintelui SUA de a curăța teritoriul palestinian distrus de război și de a-l transforma în „Riviera Orientului Mijlociu” a uimit și alarmat statele arabe și europene. Dar inițiativa a dat, de asemenea, un nou impuls lunilor de discuții șovăitoare despre cum ar trebui să fie guvernată și asigurată Gaza odată ce războiul de 15 luni al Israelului cu Hamas se încheie.
Macron cere Europei să ofere ”ceva mai inteligent” decât planul lui Trump
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru Financial Times că eforturile de a se opune planului lui Trump ar fi „credibile doar dacă oferim altceva care este mai inteligent”.
„Asta este ceea ce trebuie să facem mai departe. Există mai multe opțiuni foarte credibile”, a adăugat el.
Miniștrii de externe ai Germaniei, Franței, Regatului Unit și Italiei vor purta discuții despre criză la conferința de securitate de la München cu state arabe cheie, a declarat un diplomat european „Palestinienii și arabii trebuie să găsească o cale de mijloc în care să conducă Gaza, nu SUA și nu Israelul. Acesta este golul care trebuie umplut și cred că europenii vor lucra cu arabii, atât la finanțare, cât și la prezentarea planurilor. La asta lucrăm acum”, a spus acest oficial.
Partenerii UE în proiect: Egipt, Iordania, Arabia Saudită
Egiptul a anunțat săptămâna aceasta că lucrează la un plan de reconstrucție a Gazei, o mare parte din care a fost redusă la deșert de bombardamentul Israelului asupra fâșiei de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023.
Cairo se coordonează cu alte state arabe, în special cu Arabia Saudită și Iordania, în speranța că îi va putea demonstra lui Trump că fâșia poate fi reconstruită fără a forța cei 2,2 milioane de populație să iasă din enclavă.
Trump a cerut Egiptului și Iordaniei să accepte palestinieni din Gaza, ambele state respingând vehement solicitarea. Aceste state nu vor să fie percepute ca ”complici” la strămutarea forțată a palestinienilor și se tem că aceasta ar amenința stabilitatea regională și propria lor securitate.
Înainte ca orice reconstrucție să poată începe, statele arabe și palestinienii trebuie să cadă de acord asupra unui plan pentru o structură administrativă care să asigure că Hamas nu controlează fâșia, au spus diplomații arabi și europeni.
Ce propun statele arabe
Ideea promovată de Egipt și alte state arabe implică înființarea unui comitet de guvernare format din palestinieni care nu sunt afiliați la nicio facțiune, dar care să fie susținut de Autoritatea Palestiniană, organismul care administrează părți din Cisiordania ocupată.
Componenta de securitate este încă în discuție, dar este posibil să includă forțele de poliție existente în Gaza. Autoritatea Palestiniană, dominată de Fatah, ar putea invita statele regionale să participe la o forță de securitate.
Un oficial arab a declarat că se așteaptă ca un plan să fie prezentat la un summit de la Riad programat pentru sfârșitul acestei luni.
„După ce a spus Trump, întreaga regiune se mobilizează, iar acum Europa se mobilizează și încearcă să găsească o soluție”, a spus oficialul. „Există un sentiment suplimentar de urgență cu toată lumea.”
Marea întrebare: cine să protejeze pacea în Gaza
Noțiunea unei forțe regionale care se desfășoară în Gaza a fost promovată de administrația Biden. Dar nu a existat niciodată claritate cu privire la care state ar fi dispuse să trimită forțe.
Arabia Saudită, de exemplu, ar lua în considerare participarea doar după înființarea unui stat palestinian. Cel puțin, acest lucru ar necesita ca SUA și Israelul să recunoască oficial un stat, care include Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est și un guvern palestinian suveran, a spus un oficial arab.
Scepticism cu privire la deschiderea Israel față de planuri alternative
Există, de asemenea, un scepticism uriaș cu privire la faptul dacă guvernul de extremă dreaptă al premierului israelian Benjamin Netanyahu ar accepta orice plan arab pentru Gaza. Netanyahu a respins în mod repetat încheierea definitivă a războiului, a exclus concesiile către palestinieni sau orice mișcare către înființarea unui stat palestinian.
El a insistat, de asemenea, că Israelul nu va permite Autorității Palestiniene susținută de vest să conducă Gaza.
Diplomații arabi spun că există o urgență suplimentară în a rezolva problemele regiunii deoarece se tem că acordul pentru încetarea focului ar putea cădea oricând.
Daunele aduse infrastructurii sunt estimate la aproximativ 30 de miliarde de dolari, conform unei evaluări efectuate de Banca Mondială, UE și ONU, cu distrugeri de 16 miliarde de dolari doar în sectorul locuințelor.
(Citește și: ”Washington Post: 4 explicații pentru propunerea-șoc pe Gaza făcută de Donald Trump”)
***