fbpx

6 februarie, 2025

Secretarul de stat Marco Rubio a precizat joi că propunerea președintelui Trump nu a fost una „ostilă”, ci o „mișcare generoasă”, care arată „dorința Statelor Unite de a deveni responsabile pentru reconstrucția acelei zone”, potrivit BBC

Secretarul de stat american a spus că ideea este ca locuitorii din Gaza să părăsească teritoriul pentru o perioadă „interimară”, în timp ce molozul lăsat în urmă de război este îndepărtat și are loc reconstrucția.

Noi precizări făcute de Donald Trump

Președintele american Donald Trump a afirmat joi că Israel va preda Fâșia Gaza Statelor Unite ”după încetarea luptelor”, anunță Reuters.


”Fâșia Gaza va fi predată Statelor Unite de către Israel la încheierea luptelor. Palestinienii vor fi fost deja relocați în comunități mult mai sigure și mai frumoase, cu case noi și moderne, în regiune’, a scris Trump pe rețeaua sa Truth Social, în continuarea controversatelor sale comentarii despre viitorul Gazei pe care le-a făcut zilele trecute.

‘Nu va fi nevoie de soldați din SUA! În regiune va domni stabilitatea!’, a adăugat el.

Plan pentru ”plecarea voluntară” a palestinienilor

Oficialii israelieni spun că țările europene care au criticat operațiunile militare din Gaza, precum Spania, Irlanda sau Norvegia, trebuie să îi primească pe palestinieni, scrie Reuters.

Ministrul israelian al Apărării a ordonat joi armatei să pregătească un plan care să permită „plecarea voluntară” a locuitorilor din Gaza, după ce Donald Trump a generat unde de șoc cu planurile sale privind viitorul teritoriului palestinian.

„Salut planul îndrăzneț al președintelui Trump, locuitorilor din Gaza ar trebui să li se acorde libertatea de a pleca și de a emigra, așa cum este regula în întreaga lume”, a declarat Israel Katz, citat de Canalul 12 din Israel.


Planul lui Katz va include opțiuni de ieșire prin punctele de trecere terestre, precum și aranjamente speciale pentru plecarea pe mare și pe calea aerului, a relatat Channel 12.

Președintele SUA a propus ca Statele Unite să preia Gaza, să relocheze palestinienii care trăiesc acolo și să transforme teritoriul în „Riviera Orientului Mijlociu” – o propunere care a fost primită cu critici și consternare în întreaga lume.

Ideea controversată vine în contextul în care Israelul și gruparea militantă Hamas sunt așteptate să înceapă discuțiile privind a doua rundă a unui plan fragil de încetare a focului pentru a pune capăt războiului de aproape 16 luni din Gaza.

Răspunsul Spaniei

Întrebat cine îi va primi pe palestinieni, Katz a arătat spre țările care s-au opus operațiunilor militare ale Israelului în Gaza.

„Țări precum Spania, Irlanda, Norvegia și altele, care au lansat acuzații și afirmații false împotriva Israelului din cauza acțiunilor sale din Gaza, sunt obligate prin lege să permită oricărui rezident din Gaza să intre pe teritoriile lor”, a declarat el.


„Ipocrizia lor va fi expusă dacă refuză să facă acest lucru. Există țări precum Canada, care are un program de imigrație structurat, care și-au exprimat anterior dorința de a accepta rezidenți din Gaza”, a continuat ministrul.

Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Albares, a respins rapid sugestia lui Katz.

„Pământul locuitorilor din Gaza este Gaza și Gaza trebuie să facă parte din viitorul stat palestinian”, a declarat Albares într-un interviu acordat postului de radio spaniol RNE.

Rusia, China, Germania și state din Orientul Mijlociu critică planul Trump

Planul lui Trump a fost și el aspru criticat în întreaga lume, inclusiv de Rusia, China și Germania, care au afirmat că acesta ar încuraja „noi suferințe”.

Arabia Saudită a respins de asemenea propunerea, iar regele Abdullah al Iordaniei, care se va întâlni cu Trump la Casa Albă săptămâna viitoare, a declarat miercuri că respinge orice încercare de anexare a teritoriului și de strămutare a palestinienilor. Aceeași poziție a adoptat-o și Egipt.

(Citește și: ”Donald Trump anunță că SUA vrea să preia controlul asupra Fâșiei Gaza”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: