fbpx

11 februarie, 2025

Comisia Europeană prezintă marți ”Calea spre următorul cadru financiar multianual”– un document de 14 pagini care prezintă problemele majore care trebuie abordate în următorul buget pe șapte ani al UE.

Documentul marchează poziția Comisiei în negocierea cadrului financiar 2028-2034, proiectul urmând să fie prezentat de Comisie în vară. Din perspectiva Comisiei, acest următor buget multianual va trebui să fie unul ”revoluționar”, care va reașeza modul în care acesta este constituit și cheltuit.

Nota de plată Covid la scadență. Propunerea Spaniei

Unul dintre principalele argumente ale nevoii de reformă bugetară este acela că împrumutul Covid vine la scadență, iar datoria comună de 300 miliarde de euro, bani care au susținut economia europeană post-pandemie, urmează să fie rambursată începând cu 2028.


Fără un nou plan bugetar, asta ar putea lua o mare parte – între 15% și 20%, conform estimărilor Comisiei – din puterea financiară a blocului.

Spania, prima dintre cele mai mari țări membre UE care și-a prezentat viziunea pentru următorul buget, propune ”rostogolirea” acestei datorii comune. Mai mult, țara propune creșterea bugetul UE – de la 1,2 trilioane de euro în prezent, la peste 2 trilioane de euro – folosind, din nou, datorie comună.

Este de așteptat ca și Comisia Europeană să ceară creșterea contribuțiilor naționale pentru a avea la dispoziție un buget mai mare.

Cum vrea să procedeze Comisia – modificarea structurii bugetare

În documentul lansat marți, Comisia Europeană pledează pentru cea mai mare reorganizare cunoscută vreodată a modului în care sunt distribuite fondurile, spunând că „status quo-ul nu este o opțiune”.

Comisia a indicat că dorește să revoluționeze structura bugetului, grupând cele peste 50 de programe de cheltuieli „tradiționale” în trei fonduri principale care oferă mai multă „flexibilitate” pentru a face față provocărilor neașteptate.


Bugetul UE este finanțat din contribuții naționale care se ridică la aproximativ 1% din venitul național brut al UE. Aproximativ o treime este alocată subvențiilor agricole, o altă treime regiunilor cel mai puțin dezvoltate – prin așa-numita politică de „coeziune” – restul programelor acoperind de la ajutorul extern până la salariile personalului UE.

Acum, Comisia vrea o nouă structură bugetară, cu mai puține ”politici”, dar mai cuprinzătoare.

Comisia susține acum că mecanismele de distribuție existente sunt prea birocratice și lente în aprobarea proiectelor. Un argument: UE se află în prezent la jumătatea ciclului actual bugetar de șapte ani, însă doar 6,4% din fondurile regionale au fost cheltuite până în prezent.

Planuri personalizate de țară, cu reforme și investiții obligatorii

În cadrul bugetului simplificat, comisia ar conveni planuri pentru fiecare țară în parte, cu reforme și investiții cheie care să dicteze accesul la bani, inclusiv când vine vorba de proiecte ce țin de actualele politică de coeziune sau agricole și subvenții.

Această abordare, susține Comisia, ar oferi guvernelor naționale mai multă libertate de a decide proiecte, inclusiv unele care au fost în mod tradițional convenite la nivel de autorități locale cu Bruxelles-ul.


Un alt fond ar fi cel „de competitivitate”, care ar stimula investițiile în sectoare cheie și proiecte comune, în timp ce un fond „renovat” pentru politica externă ar fi „mai aliniat cu interesele noastre strategice”.

Aceste două fonduri ar putea permite UE să aloce o parte mult mai mare către proiecte de apărare transfrontalieră, ceea ce nu a fost o prioritate în bugetele UE anterioare.

Bugetul multianual- jocuri de putere

Când vine vorba de bugetul UE, capitalele – care au fiecare drept de veto – sunt adevărații jucători de putere în procesul constituirii bugetului multianual. Ursula von der Leyen vrea însă să mențină un control ferm asupra procesului.

Șefii de cabinet ai celor 27 de comisari au fost de acord cu un text luni seară în care se spunea că von der Leyen și comisarul pentru buget Piotr Serafin ar trebui să preia conducerea negocierilor.

Săptămâna trecută, Siegfried Mureșan, desemnat unul dintre negociatorii Parlamentului European pe următorul buget multianual UE, spunea că Parlamentul așteaptă de la Comisia Europeană un buget ”flexibil”, care să asigure asigure ”un echilibru al alocărilor între programele tradiționale – Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune – și noile priorități ale Uniunii Europene”.

(Citește și: ”UE pregătește o nouă filosofie pentru următorul buget multianual. Obiective, principii și priorități cerute de Parlamentul European”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: