fbpx

7 februarie, 2025

Parlamentul European a finalizat proiectul de raport referitor la următorul buget multianual al Uniunii 2028-2034, proiect în care este expusă viziunea PE în legătură cu prioritățile Uniunii și cu principiile care ar trebui să conducă Comisia Europeană în elaborarea acestui buget multianual.

Comisia Europeană urmează să prezinte în luna iulie proiectul de buget 2028-2034, urmând apoi complicata procedură a adoptării.

Pentru următorul buget multianual, Parlamentul și-a ales raportorii, unul dintre aceștia fiind, în premieră, un român, Siegfried Mureșan (PPE).


Mureșan a prezentat vineri, la București, detalii din raportul întocmit împreună cu un europarlamentar portughez, membru S&D. Acest raport va fi depus la comisiile de specialitate, avizat, votat apoi în plenul PE.

Principiile cerute de PE pentru următorul buget multianual

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a enumerat trei obiective ale PE, primul menționat fiind acela al adoptării poziției de negociere a PE cu un vot substanțial, care va fi asigurat în primul rând de familiile pro-europene.

Un alt obiectiv este acela al debirocratizării și simplificării accesului la fondurile alocate. La acest capitol, Sigfried Mureșan a sugerat ”unificarea procedurilor de aplicare”, care azi sunt diferite pentru multe programe.

Un al treilea obiectiv este cel al flexibilizării. Propunerea este ca următorul buget să conțină fonduri fără alocări – fonduri de rezervă – care să fie alocate în funcție de posibilele situații neprevăzute/de criză care pot apărea

Prioritate zero a PE: un echilibru al alocărilor între programele ”tradiționale” și noile nevoi

În prezentarea raportului PE, Siegfried Mureșan a insistat pe prioritățile bugetare care, spune europarlamentarul, ”trebuie să asigure un echilibru al alocărilor între programele tradiționale – Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune – și noile priorități ale Uniunii Europene.


Lista priorităților este destul de lungă: Cercetare/Dezvoltare, Digitalizare, Protecția frontierelor externe, Securitate/Apărare.

Asta va pune inevitabil presiune pe sursele de finanțare ale bugetului multianual UE, chestiune care va face obiectul negocierilor ulterioare între Comisie, Consiliu și Parlament

Solicitare a PE: clauză de revizuire automată a bugetului în caz de extindere a Uniunii

Parlamentul European insistă ca bugetul 2028-2034 să conțină o clauză specială de revizuire a bugetului în cazul în care UE se va extinde în perioada acoperită de buget.

”Nu știm dacă va exista o extindere a Uniunii între 2028 și 2034. Depinde de mersul negocierilor cu statele candidate și de ritmul în care acestea vor atinge standardele cerute de Uniune. Asta înseamnă că nu putem acum prevedea sume în buget. Dar trebuie să fim pregătiți să modificăm bugetul în caz de nevoie, când vom primi noi membri”, a argumentat Siegfried Mureșan.

El consideră că, în situația în care, în viitor, Republica Moldova sau Muntenegru vor intra în Uniune, revizia bugetară ar fi ”una fără impact semnificativ pe sumele alocate statelor sau pe contribuția la buget a statelor membre”.

(Citește și: ”Raportul privind pregătirea UE pentru Apărare: ar fi nevoie de 20% din bugetul Uniunii – statele cooperează foarte greu”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: