19 mai, 2013

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, se declară în favoarea retragerii pensiilor speciale ale magistraților condamnați penal. În plan economic, ministrul vrea un Cod al insolvenței, care să guverneze relațiile între creditori și debitori.

”Am avut deja discuţii cu colegii judecători din cadrul CSM. Eu, personal, sunt pentru această formă de sancţionare specială. Cred că poate fi o măsură preventivă extrem de utilă”, a declarat Robert Cazanciuc, într-un interviu difuzat duminică de Pro Tv.

În octombrie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii și-a însușit o propunere a președintelui CSM de atunci, Horațius Dumbravă, de modificare a statutului magistraților, astfel încât aceștia să nu mai primească pensie specială, dacă au fost condamnați pentru infracțiuni care au legătură cu funcția sau pentru fapte de corupție săvârșite cu intenție.


Propunerea lui Dumbravă nu s-a concretizat, însă, în vreun act normativ.

Referitor la raportul Comisiei Europene pe justiție, ministrul Cazanciuc a mai afirmat, la Pro TV, că le va cere parlamentarilor români să se alăture unui efort instituțional comun pentru ca România să obțină un raport pozitiv în Mecanismul de Cooperare și Verificare.

”Le voi cere să fie parte a unui efort comun pentru a obţine la sfârşitul anului un raport pozitiv. Prioritatea numărul unu, în momentul de faţă, este obţinerea unui raport favorabil la sfârşitul anului”, a mai spus Robert Cazanciuc.

Prioritățile economice ale ministrului Justiției:

  • Tribunal comercial la București. ”Am discutat deja cu premierul şi am un acord de principiu pentru înfiinţarea, dacă se poate chiar din această toamnă, a unui tribunal comercial în Bucureşti. Justiţia are o datorie faţă de economie, să pună la punct un instrument care înseamnă termene scurte, care înseamnă tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru că identificând foarte clar un mecanism de soluţionare a unei contestaţii poţi să dai încredere mediului de afaceri”.
  • Codul insolvenţei. ”Am desemnat un secretar de stat din Ministerul Justiţiei pentru a coordona o echipă care să elaboreze un nou Cod al insolvenţei. Aș vrea ca în cursul lunii iulie să putem trimite la guvern un proiect de lege elaborat în consultare cu mediul de afaceri. Este nevoie de un Cod al insolvenţei pentru a realiza întotdeauna un echilibru între creditori şi debitori”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: