25 mai, 2023

Greva din Educație continuă, au anunțat liderii sindicali joi seara, la încheierea ultimei runde de negocieri cu reprezentanții Guvernului. Ei au făcut însă, ceea ce numesc o concesie: solicită o majorare de 25% pentru toți salariații din domeniu și creșterea netului debutanților la nivelul salariului mediu pe economie. Acestea sunt condițiile imediat aplicabile și cu valabilitate până la sfârșitul anului.

Ei mai cer ca de la 1 ianuarie 2023, odată cu intrarea în vigoare a noii legi de salarizare din sectorul public, cadrele didactice să intre în grilele prezentate în revendicările mișcării de protest actuale.

Reamintim că profesorii cereau până acum intrarea imediată la valorile din viitoarea lege, la nivelurile cuprinse în revendicări – salariul mediu pe economie pentru debutanți, cu creșteri graduale pe grilă până la 7.000 de lei net pentru profesorii la sfârșit de carieră.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Singura soluție pe termen lung la problemele care au distrus Educația”)


”Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut, în momentul de faţă, o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret, citat de News.ro.

Voucherele propuse miercuri seara de guvernanți sunt excluse categoric de sindicaliști, au explicat liderii mișcării, iar majorarea veniturilor debutanților este văzută ca o garanție a respectării înțelegerii privind grila de salarizare din viitoarea lege.

Numărul sindicaliștilor care sunt în grevă este de aproape 200.000, conform liderilor de sindicat.

Mingea a ajuns din nou la guvern și blochează rotativa

De acum, așteptăm răspunsul Guvernului, a declarat Marius Nistor, care a adăugat că nu-i interesează ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală.


Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, la Sibiu, că rotativa guvernamentală se amână, pentru că nu se se poate produce în timpul grevei din educație. Președintele a subliniat: ”nu e important dacă se face peste o săptămână sau două, ci să avem o procedură clară și stabilitate”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este cel care a anunțat, în urmă cu o săptămână, că negocierile din coaliție se suspendă până la rezolvarea problemelor de pe ”agenda românilor”: greva din Educație și reforma pensiilor speciale.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: