23 mai, 2023

Greva generală din învățământ va continua, au anunțat marți seara liderii marilor sindicate din educație, după o discuție neprogramată cu premierul, la Palatul Victoria. De asemenea, joi va fi organizat un marș de protest, cu participarea unor profesori din toată țara.

Negocierile vor fi reluate miercuri seara, pe terenul sindicatelor, când Guvernul promite o nouă ofertă, după ce Ministerul Finanțelor va analiza diferite soluții și va estima impactul acestora. Au fost invitați premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Finanțe Adrian Câciu și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

”Greva continuă deocamdată, poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).


În opinia președintelui Alma Mater, organizație sindicală a personalului din învățământul superior, premisele de până acum conturează posibilitatea unei greve de durată: ”Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni”.

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest.

Poziția premierului – deficitul nu permite, continuarea procesului educațional trebuie garantată

Prim-ministrul Nicolae Ciucă își menține poziția potrivit căreia îndeplinirea revendicărilor este dificilă în actualul context economic: „Avem o țintă de deficit pe care trebuie s-o îndeplinim, nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că absolut orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit și odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele și intrăm într-o altă paradigmă, pe care nu știu cine o va controla”.

Oferta aflată pe masa Guvernului nu s-a schimbat, așadar:

  • acordarea unui bonus de 1.000 de lei pentru cadrele didactice debutante
  • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate
  • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic
  • finalizarea într-o lună și jumătate a legii salarizării

Nici sindicatele nu sunt dispuse la concesii: De 20 de ani, guvernanții spun același lucru


Despre afirmaţia premierului să se depăşeşte deficitul bugetar, reprezentantul Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor a explicat că nu este nimic nou în această atitudine legată de recunoașterea exclusiv declarativă a importanței cadrelor didactice: ”Aţi auzit vreodată un alt discurs din partea guvernanţilor în ultimii 20 de ani? De fiecare dată când au ieşit dascălii în stradă în permanenţă am vorbit de deficit, de criză sau de alte evenimente neplăcute şi ni s-a spus: Aşteptaţi! Nu mai putem accepta genul acesta de discurs din partea politicienilor”.

Așadar, greviștii cer minim 4.000 de lei net pentru profesorii debutanți și 7.000 de lei pentru cei aflați la sfârșit de carieră.

Veniturile din prezent:

  • cel mult 2.000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti)
  • 2.580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2.700 lei
  • aproape 3.800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani
  • 4.200 – 4.500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră.

Elevi și părinți aduși la Palatul Victoria pentru a pune presiune pe greviști

Între ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru sprijinirea sistemului național de cercetare-dezvoltare și întâlnirea cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget şi administraţie, premierul a avut o discuție cu reprezentanți ai unor asociații ale elevilor și părinților.

Aceștia au susținut la finalul întrevederii câteva declarații construite pe același fir logic: cererile profesorilor sunt îndreptățite, însă greva trebuie să înceteze cât mai curând, pentru a nu afecta afecta viitorul elevilor.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de părinți: „Nu mă feresc de cuvinte, categoric este o situație conflictuală pe care trebuie s-o rezolvăm prin dialog. Ea are loc între Guvernul României și reprezentanții sindicatelor. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii în sensul în care știi foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului școlar. Nu considerăm util ca aceasta trebuie să continue în cazul în care examenele trebuie amânate”.

Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al elevilor: „Este o situație care ne dezavantajează pe toți. Încă de la declanșarea procesului am primit de la elevii din teritoriu întrebări care veneau către noi. Ce ne-am dorit este ca toată această situație să se încheie cat mai devreme, ba chiar să să se încheie săptămâna aceasta astfel încât de săptămâna viitoare să revenim la cursuri în mod normal. Această situație nu este benefică pentru nimeni. Într-adevăr Consiliul Național al Elevilor susține toate revendicările cu care sindicatele vin pentru că atunci când vorbim despre salarizare corespunzătoare vorbim și despre o calitatea actului didactic în general pentru că vom avea profesor mult mai bine calificat și mult mai bine formați în primul rând”.

Rundă de negocieri neprogramată – liderii de sindicat au descins neinvitați la Palatul Victoria

Sindicaliștii au aflat din presă despre prezența la Palatul Victoria a unor reprezentanți ai părinților și elevilor și au decis să meargă neanunțați la sediul Guvernului și să forțeze o nouă rundă de negocieri, demonstrându-și astfel disponibilitatea de a găsi o soluție de încetare a conflictului.

”Nu am fost chemaţi la negocieri. Am aflat din presă că există o întâlnire a premierului cu reprezentanţii părinţilor şi a elevilor. Cu ocazia aceasta, poate afla şi domnia sa că există o solidarizare a partenerilor noştri educaţionali, majoritatea sunt de acord că revendicările noastre sunt legitime şi se impune rezolvarea lor în regim de urgenţă”, a spus Marius Nistor.

Acesta a declarat că, deocamdată, nu se întrevede o încheiere a grevei, întrucât oferta autorităților a rămas inacceptabilă pentru membrii de sindicat: ”Greva va dura atâta vreme cât colegii noştri hotărăsc acest lucru. Dacă vor vedea o ofertă din partea guvernului care să se ridice la înălţimea aşteptărilor lor, doar ei pot lua decizia stopării grevei”.

Greviștii, hotărâți să blocheze anul școlar. Simion Hăncescu: Profesorii nu vor încheia mediile

Propunerile înaintate de guvernanți pe parcursul zilei de luni au fost primite cu furie de greviștii nemulțumiți că se oferă doar câteva drepturile prevăzute deja în legi, fără a se rezolva problema principală, majorarea salarială a tuturor angajaților din sistem, conform grilelor din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În momentul de faţă nu există din partea Guvernului decât varianta unor bonusuri pentru debutanţi şi pentru cei care lucrează în zone defavorizate, ofertă inacceptabilă pentru greviști. ”Dacă tot vor să vină cu stimulente şi prime, primele trebuie să le acorzi pentru toţi”, a declarat marți Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, citat de News.ro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: